x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania cere iertare Poloniei

Germania cere iertare Poloniei

02 Aug 2019   •   11:29
Germania cere iertare Poloniei
Sursa foto: DAINA LE LARDIC

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, le-a cerut iertare polonezilor pentru atrocităţile suferite de ţara lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-un discurs rostit în capitala Poloniei, la comemorarea revoltei din Varşovia, din 1944, scrie dpa.

„Am venit aici pentru a onora memoria celor morţi şi în semn de respect faţă de familiile celor morţi şi dispăruţi şi pentru că vreau să cer iertare poporului polonez. Mi-e ruşine de ce au făcut germanii ţării dumneavoastră, în numele Germaniei”, a spus Maas. Germania poartă responsabilitatea acestei orori, a subliniat Maas, adăugând că îi este ruşine de faptul că înăbuşirea brutală a insurecţiei „a fost ascunsă prea mult timp după război”. În anii de după război, polonezii au fost de multe ori cei care au întins mâna reconcilierii, a mai remarcat Maas, referindu-se la scrisoarea trimisă în 1965 de către episcopi polonezi unor episcopi germani, cu mesajul: „Iertăm şi cerem iertare”. Miercuri, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez, Jacek Czaputowicz, Maas a declarat că Germania se simte responsabilă din punct de vedere moral pentru al Doilea Război Mondial, menţionând însă, pe de altă parte, că problema reparaţiilor pentru Polonia este închisă. Czaputowicz a punctat,ieri, într-un discurs rostit la Muzeul Revoltei din Varşovia, că ţara sa nu poate accepta poziţia Germaniei, conform căreia despăgubirile de război nu intră în discuţie.

„Pierderile suferite de Polonia şi polonezi nu au fost niciodată compensate de cei care le-au provocat”, a spus Czaputowicz.

 

 

×
Subiecte în articol: germania Polonia al doilea razboi mondial