x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania, condamnată la CEDO pentru că a acţionat în justiţie cotidianul Bild

Germania, condamnată la CEDO pentru că a acţionat în justiţie cotidianul Bild

10 Iul 2014   •   18:19
Germania, condamnată la CEDO pentru că a acţionat în justiţie cotidianul Bild

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Germania pentru că a acţionat în justiţie cotidianul Bild, după ce acesta a pus sub semnul întrebării circumstanţele numirii fostului cancelar Gerhard Schroeder în fruntea consorţiului germano-rus în domeniul gazelor NEGP, în 2005, potrivit France Presse.

Curtea de la Strasbourg a estimat că ziarul nu a încălcat limitele libertăţii sale jurnalistice şi a condamnat prin urmare Germania pentru încălcarea libertăţii de exprimare, prin faptul că a acuzat Bild de defăimare.

Gerhard Schroeder, cancelar între 1998 şi 2005, a pierdut alegerile anticipate pe care le-a provocat el însuşi în 2005, iar la scurt timp a fost numit în fruntea consorţiului de gaze germano-rus NEGP, operatorul Nord Stream, gazoductul care leagă Rusia de Europa via Marea Baltică.
Acţiunea împotriva Bild a fost iniţiată după ce cotidianul l-a citat pe un responsabil al formaţiunii liberale germane FDP, Carl Ludwig Thiele, care s-a întrebat public dacă Schroeder nu a provocat în mod deliberat alegeri anticipate, pentru că viza postul lucrativ din fruntea NEGP.
Schroeder a obţinut interzicerea de către justiţia germană a republicării fragmentului din articolului din Bild în care erau redate afirmaţiile lui Thiele.

Or, potrivit CEDO, “a fost vorba despre chestiuni de interes general”, iar fostul cancelar ar fi trebuit să “dea dovadă de mai multă toleranţă decât o persoană particulară”.

Justiţia germană nu a reuşit să demonstreze că “a existat o necesitate socială imperioasă de a plasa protejarea reputaţiei fostului cancelar federal deasupra dreptului presei la libertatea de exprimare”, a conchis instanţa.

Cele două părţi dispun de trei luni pentru a cere o eventuală reexaminare a cazului de către instanţa supremă a CEDO, Marea Cameră.

×
Subiecte în articol: germania condamnata cedo bild