x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania întăreşte prezenţa militară în Mali şi o prelungeşte în nordul Irakului

Germania întăreşte prezenţa militară în Mali şi o prelungeşte în nordul Irakului

11 Ian 2017   •   14:43
Germania întăreşte prezenţa militară în Mali şi o prelungeşte în nordul Irakului

Germania îşi va întări prezenţa militară în Mali, unde vor putea fi desfăşuraţi până la 1.000 de soldaţi, aproape dublu faţă de numărul actual, conform unei decizii aprobate în şedinţa de guvern de miercuri şi care mai trebuie supusă aprobării Bundestagului, transmit AFP şi DPA. 

Germania urmează să trimită până la 1.000 de militari pentru a participa la Misiunea ONU în Mali (MINUSMA), cu rolul de a facilita punerea în aplicare a unui acord de pace între guvern şi rebelii din nordul ţării. În prezent, numărul maxim de soldaţi pe care Germania îi poate desfăşura în Mali este de 650, însă numai 530 sunt prezenţi pe teren, în fostul fief al rebelilor, Gao, în nordul ţării. 

Întărirea participării la MINUSMA mai prevede trimiterea a patru elicoptere de transport şi patru de luptă. 

MINUSMA este considerată misiunea ONU cea mai periculoasă, membrii săi fiind vizaţi cu regularitate de atacuri ale jihadiştilor grupării Statul Islamic (SI). În 2016, mai mult de 30 de soldaţi ai MINUSMA au fost ucişi. 

Dacă va fi aprobată de Bundestag, unde coaliţia de guvernare dispune de o majoritate confortabilă, această desfăşurare de forţe va fi cea mai importantă a Germaniei în străinătate. În Afganistan, armata germană mai dispune de 890 de militari. 

Tot miercuri, guvernul federal a decis prelungirea misiunii militare în nordul Irakului, unde 150 de membri ai Bundeswehr instruiesc combatanţi kurzi peshmerga care luptă împotriva SI. 

În noiembrie 2015, în urma atentatelor de la Paris, ministrul de externe german, Ursula von der Leyen, a anunţat că ţara sa va spori prezenţa militară în străinătate, mai ales în Mali, preluând astfel o parte din efortul Franţei. Agerpres

×
Subiecte în articol: prezenta militara germania soldati