x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania îşi securizează e-mailurile

Germania îşi securizează e-mailurile

10 Aug 2013   •   20:11
Germania îşi securizează e-mailurile

Principalii trei furnizori de mesagerie electronică din Germania, printre care şi Deutsche Telekom, care a deţinut monopolul, au decis să furnizeze clientelei germane un pic de încredere în respectarea viaţii private. Cei trei furnizori au anunţat vineri încheierea unui parteneriat pentru securizarea traficului comun de e-mail-uri, pe fondul îngrijorărilor utilizatorilor privind spionajul american, relatează Suddeutsche.de.
Deutsche Telekom, GMX şi Web.de, ultimele două - filiale ale companiei germane United Internet, vor cripta de acum înainte toate mesajele care circula între ele. Acest lucru va viza atât conţinutul e-mail-urilor, cât şi identitatea expeditorului şi a destinatarului.
Domeniile de internet t-online.de (Deutsche Telekom), web.de şi gmx.de reprezintă împreună două treimi din conturile private de mesagerie electronică folosite în Germania, adică peste 50 de milioane de conturi, potrivit celor două grupuri.
Pe fondul dezvăluirilor privind spionajul practicat în Europa de serviciile secrete americane, utilizatorii sunt profund destabilizaţi în ceea ce priveşte confidenţialitatea mesajelor lor, a explicat şeful Deutsche Telekom, Rene Obermann, în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin, de prezentare a proiectului denumit „Email made in Germany”.
Participanţii şi-au exprimat dorinţa ca şi alţi operatori să se alăture iniţiativei, având deja loc discuţii în acest sens, a precizat Obermann. Celelalte servicii de e-mail folosite cu predilecţie de germani sunt cele ale grupurilor americane Google şi Yahoo.
Această iniţiativă râmâne, deci, deschisă pentru alte companii: furnizorii de mesagerie germani, chiar europeni, sunt astfel provocaţi să se alăture clubului codării. Obiectivul este, evident, acela de a asigura clienţii de o confidenţialitate sporită, dar şi de a crea un avantaj de marketing faţă de serviciile străine, în special cele americane. „Recentele dezvăluiri privind supravegherea globală a comunicaţiilor au tulburat puternic germanii. Prin iniţiativa noastră, încercăm să aducem o soluţie pe piaţă şi să facem schimbul de e-mailuri mai securizat în Germania”, a explicat Rene Obermann într-un comunicat.
Întâmplător sau nu, doi furnizori americani de mesagerie securizată bazată pe tehnologie similară, Lavabit şi Silent Circle, tocmai au anunţat că s-au închis. Primul ar fi fost utilizat de fostul consultant al Agenţiei americane de Securitate Naţională (NSA) Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor privind programul de supraveghere globală a comunicaţiilor PRISM, pentru a contacta jurnaliştii. Dovada că aceste mesaje aveau un nivel de securitate ridicat, comentează 20min.ch. Acum o lună, un membru al asociaţiei Human Rights Watch a declarat că a fost contactat de Snowden de pe o adresă de e-mail Lavabit, potrivit site-ului GlobalPost.com.
Joi, serviciul de e-mailuri securizate Silent Circle a anunţat că se închide, cel puţin sectorul dedicat e-mailurilor. Căci co-fondatorul companiei Silent Circle, Jon Callas, a declarat că firma va continua să ofere apeluri telefonice securizate, dar că este mai dificil să se asigure e-mailuri cu adevărat private.
 

×