x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania: Mişcarea antiislamistă PEGIDA face un pas înapoi, de teama ameninţărilor cu moartea

Germania: Mişcarea antiislamistă PEGIDA face un pas înapoi, de teama ameninţărilor cu moartea

de Istvan Deak    |    18 Ian 2015   •   16:41
Germania: Mişcarea antiislamistă PEGIDA face un pas înapoi, de teama ameninţărilor cu moartea

Mişcarea germană antiislam PEGIDA (“Patrioţii Europeni împotriva Islamizării Occidentului”) a anunţat duminică anularea manifestaţiei sale prevăzute pentru luni la Dresda (în estul Germaniei), invocând pe pagina sa de Facebook “motive de securitate”, după ce organizatorii au primit ameninţări cu moartea din partea grupării radicale Statul Islamic.

Postare pe Facebook
“Vă rugăm să nu veniţi mâine la Dresda!”, scrie clar în anunţul postat pe Facebook. “Ne vedem constrânşi să luăm această măsură, în urma unor discuţii avute cu serviciile de poliţie”, scriu responsabilii PEGIDA, denunţând în acelaşi timp “o gravă atingere adusă libertăţii de opinie şi libertăţii de manifestare de către 'forţele teroriste'”.
Decizia PEGIDA intervine după ce autorităţile germane au anunţat vineri că au primit din partea unor servicii străine informaţii în legătură cu riscul de atacuri islamiste în gări centrale din Berlin şi Dresda, scrie Der Spiegel. Surse ale securităţii germane au declarat că marşurile săptămânale de la Dresda, organizate de PEGIDA în apropiere de gara din oraş, sunt considerate a fi cele mai vulnerabile. Din octombrie, PEGIDA a protestat în fiecare zi de luni la Dresda la adresa religiei musulmane şi a solicitanţilor de azil. Marşurile au loc în apropiere de gara din Dresda şi la ele participă circa 25.000 de persoane.

Alerte
Ministerul german de Interne a refuzat să confirme sau să infirme avertizările concrete, dar un oficial a subliniat că autorităţile primesc în prezent un mare număr de alerte de la diferite surse, în parte ca urmare a atacurilor sângeroase din Franţa.
“Autorităţile germane din domeniul securităţii fac tot ce pot pentru a apăra populaţia cât mai eficient”, a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maziere, răspunzând articolului din Der Speigel. “Nu toate măsurile de protecţie sunt vizibile în public”, a adăugat el.

Doar 17% apreciază PEGIDA
Şaptesprezece la sută dintre germani susţin mişcarea antiislam PEGIDA, indică un sondaj de opinie dat publicităţii de postul de televiziune public ZDF. “Doar 17% dintre persoanele chestionate au o opinie pozitivă despre mişcarea Pegida, iar 74% o dezaprobă'', afirmă sondajul, realizat pentru televiziunea publică ZDF, subliniind că dezaprobarea este împărtăşită de “o largă majoritate”, indiferent de apartenenţa politică.
Doar simpatizanţii partidului antieuro AfD, care a reuşit recent să intre în Parlamentul European (PE), dar şi în trei Parlamente de land, sunt contracurentului: 70% dintre ei îşi exprimă sprijinul faţă de PEGIDA.
Sondajul, realizat în perioada 13-15 ianuarie prin telefon, pe un eşantion reprezentativ de 1.287 de persoane, a încercat să afle totodată dacă germanii sunt de acord cu cancelarul Angela Merkel când ea afirmă că “islamul aparţine Germaniei”. În această chestiune, ţara se arată foarte divizată: 48% dintre persoanele intervievate împărtăşesc opinia cancelarului, dar 48% au altă părere, potrivit sondajului.

Merkel şi islamofobia
În ultimele săptămâni, Angela Merkel a reamintit de mai multe ori că este împotriva mişcării PEGIDA, chiar dacă, într-un interviu publicat în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ea a explicat că înţelege neliniştile compatrioţilor săi în legătură cu imigraţia.
Marţea trecută, cancelarul german a participat, alături de circa 10.000 de persoane, la o adunare organizată de asociaţii musulmane germane la Berlin pentru a condamna islamofobia după atentatele jihadiste din Franţa.


×