x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania. Petiţie pentru decorarea postumă a şoferului polonez ucis de teroristul de la Berlin

Germania. Petiţie pentru decorarea postumă a şoferului polonez ucis de teroristul de la Berlin

27 Dec 2016   •   00:30
Germania. Petiţie pentru decorarea postumă a şoferului polonez ucis de teroristul de la Berlin

O petiţie a fost lansată luni în Germania pentru decorarea postumă a şoferului polonez a cărui intervenţie se presupune că a salvat vieţi în timpul atentatului comis cu o săptămână în urmă de un terorist tunisian asupra unei pieţe de Crăciun la Berlin, transmite AFP.

Până la mijlocul după-amiezii peste 33.000 de persoane au semnat pe site-ul Change.org petiţia prin care i se cere preşedintelui Germaniei, Joachim Gauck, să-i acorde cu titlu postum şoferului polonez Lukasz Urban cea mai înaltă distincţie civilă a ţării, Crucea Federală a Meritului.

Poliţia l-a găsit pe şoferul polonez mort pe scaunul pasagerului în camionul cu care teroristul Anis Amri a pătruns în mulţimea de la târgul de Crăciun, ucigând 12 persoane şi rănind alte 48.

Conform presei germane, teroristul a sechestrat camionul şi l-a obligat pe şoferul polonez să rămână pe locul din dreapta, ameninţându-l cu un pistol. Dar în momentul în care atacatorul tunisian a direcţionat vehiculul către mulţime, polonezul ar fi încercat să preia controlul camionului şi astfel l-a deviat de la traiectoria iniţială. În acel moment teroristul l-a împuşcat mortal. 'Graţie acestui act eroic, el a salvat probabil mulţi oameni (...) Pentru curajul său merită cea mai înaltă distincţie germană', se menţionează în textul petiţiei.

Teroristul Anis Amri a reuşit să fugă de la locul faptei şi a fost ucis trei zile mai târziu de către poliţia italiană lângă gara din Milano.

Sursa - AGERPRES

×
Subiecte în articol: germania berlin atentat