x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania: Proiect de lege pentru profilul rasial al suspecţilor, pe bază de teste genetice

Germania: Proiect de lege pentru profilul rasial al suspecţilor, pe bază de teste genetice

01 Aug 2019   •   19:15
Germania: Proiect de lege pentru profilul rasial al suspecţilor, pe bază de teste genetice

Un proiect de lege propune ca poliţia germană să poată utiliza analiza ADN pentru determinarea unor caracteristici cum ar fi rasa şi vârsta suspecţilor, pe baza analizei probelor biologice, transmite joi DPA.

Adoptarea proiectului propus de Ministerul Justiţiei, consultat de DPA, ar permite anchetatorilor să folosească analize ale ADN mult mai detaliate decât cele actuale. În prezent, poliţia poate folosi probele biologice doar pentru a determina sexul suspecţilor şi pentru a compara materialul genetic cu cel din bazele de date disponibile.

Proiectul a fost înaintat altor ministere şi guvernului de la Berlin.

Sebastian Fiedler, liderul Asociaţiei Poliţiei Judiciare Germane (BDK), a apreciat că noua reglementare ar fi "extrem de utilă" pentru poliţişti, deoarece ar permite excluderea suspecţilor nevinovaţi din faza incipentă a unor anchete.

Criminologul Tobias Singelstein de la Universitatea Ruhr din Bochum avertizează însă asupra riscului de a acorda o importanţă prea mare testelor ADN. "Acestea reflectă doar probabilităţi", a arătat el.

Ministerul Justiţiei consideră că testele genetice nu sunt discriminatorii, deoarece nu sunt orientate împotriva unor anumite categorii de oameni. Dacă materialul genetic indică apartenenţa la o minoritate, analizele nu trebuie "să ducă la abuzul de acest fapt pentru alimentarea propagandei rasiste sau a incitării la ură".

Deocamdată, poliţia nu poate stabili etnia pe baza ADN, dar Singelstein nu crede că situaţia va mai dura mult. "Din punct de vedere ştiinţific, se pot afla multe lucruri. Cât de departe vrem să mergem? Aceasta va fi ultima actualizare? Nu cred că ne vom opri aici", a spus el.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: germania proiect