x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania promite ajutoare de 340 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi de secetă

Germania promite ajutoare de 340 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi de secetă

22 Aug 2018   •   15:29
Germania promite ajutoare de 340 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi de secetă

Guvernul german va lansa un program special de sprijin în valoare de până la 340 milioane de euro pentru a-i ajuta pe fermierii ale căror recolte au fost afectate de seceta din acest an, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner, transmite Reuters. 

În mod normal, în Germania, responsibilitatea pentru acordarea de ajutoare de urgenţă fermierilor revine în principal conducerii celor 16 landuri. Guvernul federal poate interveni în acest domeniu doar dacă pagubele provocate ating o "amploare naţională". 

Julia Kloeckner a informat miercuri, la finalul unei reuniuni a cabinetului, că fermierii afectaţi de secetă vor primi din partea Guvernului federal ajutoare speciale în valoare de 150-170 milioane de euro. Dacă la aceste fonduri se adaugă şi ajutoarele acordate la nivelul landurilor, fermierii germani ar urma să primească în total aproximativ 340 milioane de euro, a precizat Kloeckner. 

Anterior, Asociaţia fermierilor germani (DBV) a solicitat acordarea unor ajutoare speciale în valoare de aproximativ un miliard de euro, din cauza pagubelor provocate culturilor agricole de valurile de căldură şi de secetă. Germania este al doilea mare producător de cereale din UE, după Franţa. 

Culturile agricole din Germania s-au ofilit din cauza celor mai ridicate temperaturi înregistrate în timpul verii după 1881 şi a secetei prelungite. Preţul grâului în UE a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani pe fondul îngrijorărilor cu privire la starea livrărilor. 

Potrivit DBV, recolta de cereale a Germaniei ar putea să fie cu 22% mai mică în 2018 comparativ cu cea din 2017. În plus, crescătorii de animale sunt afectaţi în mod deosebit de pe urma ofertei limitate de nutreţ, care îi forţează să trimită mai multe animale la abator. 

"Declar perioada de secetă din acest an un eveniment meteo cu impact naţional", a spus Kloeckner. 

Aceasta a precizat că dacă existenţa unei ferme este ameninţată, proprietarii se vor califica pentru a primi ajutoare speciale. Potrivit autorităţilor, aproximativ 10.000 de ferme sunt în pericol de faliment, adică una din 25 de ferme din Germania. Kloeckner a mai spus că este vital ca fermele care riscă să se închidă să primească ajutoare căt mai rapid posibil. Fermele trebuie să fi suferit o diminuare a veniturilor de cel puţin 30% pentru a primi ajutoare. 

Ultima dată când Guvernul federal de la Berlin a acordat ajutoare fermierilor afectaţi de secetă a fost în 2003, anul în care s-a înregistrat aşa-numită "Vară a Secolului".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: germania seceta fermieri ajutoare