x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gheţarii din Himalaya se topesc de două ori mai repede acum, comparativ cu anul 2000

Gheţarii din Himalaya se topesc de două ori mai repede acum, comparativ cu anul 2000

20 Iun 2019   •   15:39
Gheţarii din Himalaya se topesc de două ori mai repede acum, comparativ cu anul 2000

Viteza de topire a gheţarilor din Himalaya s-a dublat de la începutul secolului. Pierderea accelerată a gheţarilor indică un viitor “devastator” pentru regiune, unde un miliard de oameni depind de apă potabilă, scrie The Guardian.

Oamenii de ştiinţă au combinat imagini declasificate obţinute de sateliţii de spionaj ai SUA din 1970, cu datele oferite de sateliţii moderni, pentru a realiza o hartă detaliată a lanţului muntos.

Cercetările arată că opt miliarde de tone de gheaţă se pierd în fiecare an şi nu sunt înlocuite de zăpadă. Studiul arată că doar încălzirea globală produsă de activităţile umane poate explica topirea masivă.

 “Aceasta este cea mai clară imagine despre cât de rapid se topesc gheţarii din Himalaya din 1975 şi până acum, şi de ce”, a spus coordonatorul studiului, Joshua Maurer, de la Universitatea din Columbia.  

Gheţarii se topesc la rate asemănătoarea de-a lungul lanţului muntos, ceea ce indică o cauză comună., iar cercetătorii spun că dovezile se îndreaptă către activităţile umane.

Studiul a fost publicat în jurnalul Science Advances.

 

×
Subiecte în articol: ghetari himalaya topire activitati umane