x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Ghidul" operaţiunilor militare din Libia

"Ghidul" operaţiunilor militare din Libia

de Razvan Belciuganu    |    21 Mar 2011   •   20:31
"Ghidul" operaţiunilor militare din Libia
Sursa foto: /Reuters

Organizaţia Naţiunilor Unite a ho­tă­rât la 17 martie, printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate, instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Libiei. Această decizie a fost motivată de dorinţa de a-i proteja pe contestatarii regimului colonelului Gaddafi concentraţi, cu precădere, în oraşul-port Benghazi şi care începuseră să fie vânaţi, la propriu, de avioanele forţelor aeriene libiene. Re­zoluţia ONU trebuia să-l determi­ne pe colonelul Gaddafi să îşi ţină avi­­oa­nele la sol şi să înceteze ope­ra­ţi­­u­nile represive împotriva civililor. Chiar dacă nu a fost prevăzută în mod expres intervenţia în Libia, ONU a stabilit "luarea tuturor mă­su­rilor necesare" pentru punerea în prac­tică a rezoluţiei. Cum forţele li­bi­e­ne nu au încetat operaţiunile îm­po­­triva civililor, acest lucru a determi­nat intrarea în luptă a avioanelor co­a­li­ţiei ad-hoc formate.

Zborurile de recunoaştere şi, apoi, rai­durile începute de Franţa au fost fă­cute intempestiv tocmai pentru a li­­mita pierderile de vieţi omeneşti prin­tre locuitorii zonelor ieşite de sub influenţa regimului Gaddafi. În pri­­mul val au fost incluse avioanele Franţei şi Italiei, datorită poziţiei stra­te­­gice foarte apropiate de ţărmurile li­biene, lucru ce a putut face posibilă in­tervenţia imediată. Acestora li s-au adăugat avioanele bri­tanice, pentru că Forţele Aeriene Re­gale au o mare ex­pe­rienţă în des­fă­şu­rarea ope­ra­ţ­i­u­nilor aeriene, avându-se în vedere re­­centele conflicte din Irak şi Afga­nis­t­an. Prezenţa avi­oa­nelor trimise de une­le ţări arabe are o importanţă mai ales simbolică. Totuşi, determinantă este prezenţa ame­ricană, SUA fiind sin­gurele capabile să-şi coordoneze ra­pid o pre­zenţă operaţională rele­van­tă în re­gi­u­ne. 157488-reuterssuhaib-salem2011-03-21t122834z-1189438550-gm1e73l1kzw01-rtrmadp-3-libya.jpgAcest lucru a fost uşor de observat după ce Marina SUA a lansat acele atacuri cu rachete Tomahawk. Ţintele vizate de avi­oa­ne­le şi ra­che­tele coaliţiei in­ter­na­ţi­o­nale sunt, în primul rând, centrele de co­mandă ale Armatei libie­ne, siste­mele de apă­rare aeriană, de transmisi­uni şi ra­dar, bazele militare, aeroporturile, de­po­zitele de muniţii şi de alte materiale militare, avi­oa­nele, hangarele şi orice mijloace de ripostă importante ale regimului de la Tripoli. Astfel, spaţiul aerian al Li­biei este în acest moment suprave­gheat de aeronave-radar AWACS, al căror rol este acela de a detecta orice activitate ostilă libiană şi de a di­rec­ţiona lo­viturile aeriene ale forţei inter­na­ţi­o­nale. Această presiune tot mai mare pusă pe trupele libiene ar trebui să de­termine neutralizarea lor, de­mo­ra­li­­za­rea şi, astfel, încetarea os­tilităţilor îm­potriva populaţiei revoltate şi, poa­te, chiar trădarea lui Gaddafi.

Pe de altă parte, forţele fidele co­lo­nelului Gaddafi par să se fi aşteptat la aceste reacţii internaţionale, care intră, de altfel, în regulile de an­ga­­jare obişnuite, dovadă fiind apariţia ma­nifestanţilor pro-Gaddafi exact în locurile vizate ca ţinte. În acelaşi timp, este de aşteptat ca forţele libiene să-şi fi mascat centre alternative de comandă în obiective civile, precum şcoli şi spitale. Lovirea acestora de avioanele coaliţiei şi care, bineînţeles, ar provoca victime prin­tre civili este un motiv excelent de pro­­pagandă pentru Gaddafi. Apoi, for­­ţele fidele lui mizează pe acţiuni te­res­tre, punctuale, în grupe mici şi specializate în războiul de gherilă. În acest mod se explică apariţia tot mai ac­centuată a lunetiştilor, care pro­voa­că, pe lângă pierderi, panică. Acest mod de a purta operaţiuni al for­ţelor libiene se vrea a fi şi un aver­tis­ment adresat coaliţiei in­ter­na­ţi­o­nale, în cazul în care va decide să in­ter­vină terestru.

×
Subiecte în articol: libia