x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ghinion Discovery

Ghinion Discovery

de Alexandra Rares    |    28 Iul 2005   •   00:00
Ghinion Discovery

Incidentul care a luat prin surprindere intreaga lume la lansarea navetei spatiale americane Discovery ar putea da mari emotii agentiei spatiale americane NASA.

La doi ani si jumatate de la accidentul navetei Columbia, lansarea navetei spatiale americane Discovery da mari emotii americanilor. Teoretic, marti, la lansare, totul s-a petrecut conform planului. Rachetele si rezervorul central s-au desprins de naveta asa cum era prevazut, Discovery plasandu-se pe orbita cu precizie. Daca nu ar fi fost un mic incident, care s-ar putea dovedi fatal, ar fi putut fi vorba despre o lansare de succes.

INCIDENTUL. La scurt timp de la lansare, s-a constatat ca cel putin doua fragmente s-au desprins din racheta in timpul ascensiunii. Incidentul este foarte asemanator celui care a dus la tragicul accident al navetei Columbia, care s-a aprins la reintrarea in atmosfera terestra.

"Unul din fragmente, cu dimensiunea de 3,8 centimetri, pare sa provina din trenul de aterizare din fata navetei. Originea celuilalt fragment nu este cunoscuta, insa desprinderea sa nu pare sa fi afectat naveta. Originea fragmentelor desprinse si implicatiile desprinderii lor vor fi investigate in urmatoarele zile de specialisti", a declarat directorul operatiunilor de zbor de la NASA.

SCENARIUL. Cei sapte astronauti de pe Discovery nu sunt insa complet neajutorati. Chiar daca naveta este distrusa in mod ireparabil de catre cele doua fragmente desprinse la lansare, specialistii de la NASA au pus la punct un plan de rezerva. Intitulat "Refugiu", planul de urgenta porneste de la premisa ca, odata defectata, naveta Discovery va fi pilotata de la distanta, din centrul de control din Huston, pentru a recadea in atmosfera, unde se va dezintegra. Pe Pamant, Atlantis, cu patru astronauti care sunt special pregatiti de mai bine de sase luni pentru aceasta eventualitate, va fi lansata de urgenta, pentru a-i recupera pe astronautii refugiati pe Statia Spatiala (SSI).

Chiar daca este bine pus la punct, planul de urgenta al americanilor nu este lipsit de pericole. Cei sapte astronauti ar trebui sa se refugieze pe SSI, unde se afla deja doi membri ai echipajului permanent al Statiei. Noua persoane vor imparti rezerva destul de mica de oxigen pentru cel putin o luna. In plus, lansarea in graba a navetei Atlantis va pune riscuri serioase astronautilor de la bord. La intoarcere, la bordul lui Atlantis se vor afla 11 astronauti.

NASA este foarte sensibila in legatura cu orice avarie care ar putea afecta naveta. Naveta Columbia a fost distrusa la 1 februarie 2003, in timpul reintrarii in atmosfera, cand, prin spartura produsa la lansare de desprinderea unei bucati din izolatia rezervorului exterior, au patruns in corpul navetei gaze fierbinti.
×
Subiecte în articol: externe Discovery navetei