x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Giuliana Sgrena, victima "colaterala" - SUA au mintit

Giuliana Sgrena, victima "colaterala" - SUA au mintit

13 Apr 2005   •   00:00

Giuliana Sgrena, ziarista italiana rapita la inceputul lui februarie in Irak si eliberata la 4 martie, e convinsa ca fortele americane au deschis focul asupra sa in mod voit.

  • de ANCA ALDEA
  • RAPITA SI ELIBERATA. Jurnalista italiana vizata, voit sau nu, de fortele americane
    Televiziunea americana CBS urma sa prezinte in aceasta dimineata o emisiune in care jurnalista de la cotidianul italian Il Manifesto isi depana amintirile din Irak.

    Pe site-ul televiziunii americane, jurnalista de 56 de ani care a tinut prima pagina a ziarelor in februarie, dupa ce a fost rapita de insurgentii irakieni, este consecventa, acuzand in continuare fortele SUA ca au atentat la viata ei.

    Sgrena povesteste cum unul dintre salvatorii sai, cel care i-a negociat eliberarea din mainile rebelilor, ofiterul italian Nicola Calipari, s-a intors acasa intre patru scanduri din cauza trupelor americane. La 4 martie, abia eliberata de insurgentii irakieni, Sgrena a fost la un pas sa-si piarda si ea viata.

    "In acea zi" - isi aminteste jurnalista - "rapitorii mei m-au legat la ochi si m-au abandonat intr-un autoturism parcat." Apoi, tacere. Cateva minute mai tarziu, Sgrena a auzit vocea calda si prietenoasa a salvatorului sau, Calipari. Ofiterul, un agent secret italian si jurnalista au urcat intr-un alt autoturism cu destinatia aeroportul din Bagdad, unde ii astepta un avion spre tara natala.

    "La circa 700 de metri de aeroport", isi aminteste Sgrena, "americanii au deschis focul asupra masinii in care ne aflam. Nu a existat nici un fel de semnal de avertizare." Calipari, care a incercat sa o protejeze pe ziarista, a fost ucis de un singur glont. Sgrena s-a ales doar cu o rana usoara din cauza unui glont care i-a nimerit in umar.

    "Americanii mint", conchide Sgrena. Jurnalista mai are de asteptat pana cand va afla rezultatele anchetei Departamentului american al Apararii cu privire la incidentul de langa aeroportul din Bagdad.
    ×
    Subiecte în articol: externe sgrena