x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gloanţele cu GPS au intrat în dotarea poliţiei SUA. În ce situaţii sunt folosite

Gloanţele cu GPS au intrat în dotarea poliţiei SUA. În ce situaţii sunt folosite

30 Oct 2013   •   14:09
Gloanţele cu GPS au intrat în dotarea poliţiei SUA. În ce situaţii sunt folosite

Poliţiştii din patru state americane folosesc deja gloanţe dotate cu un dispozitiv GPS în interior, o metodă menită să reducă riscurile pe care le implică urmăririle în mare viteză atunci când un infractor nu opreşte la semnalul poliţiei.

Dispozitivul, denumit StarChase, prevede montarea unui dispozitiv cu aer comprimat pe masca din faţă a maşinilor de poliţie. Atunci când automobilul poliţiei este implicat într-o urmărire, dispozitivul este activat cu ajutorul unui buton, trăgând un glonţ cu dispozitiv GPS în interior. Glonţul, odată intrat în caroseria maşinii urmărite, le permite poliţiştilor să monitorizeze traseul şoferului şi să renunţe la urmărire.

Dispozitivul care se montează pe maşinile de poliţie costă 5.000 de dolari, fiecare glonţ cu GPS costând câte 500 de dolari. Totuşi, o urmărire de mare viteză, în care maşinile de poliţie ciocnesc automobilul urmărit pot fi mult mai costisitoare. În plus, o urmărire poate fi foarte periculoasă nu doar pentru urmărit şi poliţişti, dar şi pentru alţi şoferi.

Dispozitivele sunt folosite deja de poliţiştii din statele Iowa, Florida, Arizona şi Colorado.

"Este o tactică foarte utilă poliţiei. Deja s-au obţinut rezultate, de la salvarea unor victime ale traficului uman la oprirea unor şoferi aflaţi sub influenţa alcoolului", spune Trevor Fischbach, preşedintele firmei care produce astfel de dispozitive.

Acesta se află în prezent în negocieri cu poliţia din Marea Britanie, pentru a comercializa produsul.

"Este o tehnologie interesantă, iar utilitatea este clară. Costurile vor scădea, probabil, în viitorul apropiat, iar astfel de dispozitive vor fi folosite în mod rutinier", spune Dave Allen, un analist care ajută poliţia britanică să implementeze noi tehnologii.

Allen spune, însă, că tehnologia n-ar trebui folosită doar de dragul tehnologiei.

"Această tehnologie poate fi văzută şi ca o încălcare a drepturilor civile. În plus, există şi alte metode de a urmări vehicule", a mai spus Allen. 

×