x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Google: guvernele, Apple şi Facebook ameninţă libertatea internetului

Google: guvernele, Apple şi Facebook ameninţă libertatea internetului

de Daniel Ionaşcu    |    16 Apr 2012   •   17:05
Google: guvernele, Apple şi Facebook ameninţă libertatea internetului

Libertatea internetului se afla sub cea mai mare presiune dintotdeauna, atat guvernele mondiale, cat si companii ca Apple si Facebook – care pastoresc o serie de "gradini inchise" – fiind cea mai mare amenintare, considera co-fondatorul Google, Sergey Brin, citat de The Guardian.

Principiile deschiderii si accesului universal, care au stat la baza crearii internetului acum trei decenii, sunt in prezent amenintate. Brin spune ca "forte foarte puternice s-au aliniat din toate colturile lumii impotriva internetului deschis". "Este infricosator", a spus el.

Guvernele lumii vor sa controleze tot mai mult accesul la comunicare al cetatenilor lor, industria showbiz-ului care incearca sa invinga pirateria. Tot la nivelul de amenintare, el include insa si Facebook si Apple, din cauza ecosistemelor lor inchise si a preferintei de a controla ce software este lansat pe platformele lor. Despre acestea, el afirma ca astfel blocheaza inovatia si balcanizeaza web-ul. Brin a spus ca el si cofondatorul Larry Page nu ar fi putut sa creeze Google daca internetul era dominat de Facebook, din cauza seturilor stricte de reguli pe care le impune.
Sergey Brin a fost legat de presa si de retragerea Google din China, din cauza cenzurii pe care motorul de cautare trebuie sa o faca in numele guvernului chinez.

Cofondatorul Google a mai spus ca in urma cu cinci ani nu-si putea imagina ca vreo tara din lume poate sa restrictioneze in mod efectiv internetul pentru mult timp, dar acum spune ca s-a inselat. Alte state care mai cenzureaza propriii cetateni sunt Iranul si Arabia Saudita, in vreme ce India vrea acces la retelele Research in Motion, producatorul smartphone-urilor BlackBerry.

×