x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gordon Brown vorbeşte despre riscul izolării europene

Gordon Brown vorbeşte despre riscul izolării europene

15 Mai 2009   •   00:00
Gordon Brown vorbeşte despre riscul izolării europene

Primul ministru Gordon Brown i-a avertizat pe alegători că britanicii riscă să piardă locuri de muncă şi influenţă politică dacă ei sprijină partide opuse Uniunii Europene la scrutinul de luna viitoare, relatează Reuters, citat de Antena3.



Lansând campania sa pentru alegerile europene şi locale de la 4 iunie, Brown a declarat că trei milioane de locuri de muncă depind de Uniunea Europeană şi că aproape 60 la sută din exporturi ajung în ţări din interiorul blocului celor 27. Campania pentru alegeri, care istoric au scos la lumină o rată scăzută de participare în Marea Britanie, este umbrită de un scandal asupra unor cheltuieli de risipă din fonduri publice de către parlamentari. Brown a anunţat la lansarea campaniei că îl suspendă pe fostul ministru Elliot Morley din partidul laburist la putere. Acesta din urmă a continuat să ceară luni de zile decontarea unui împrumut pentru o locuinţă în timp ce împrumutul fusese deja achitat.

Scandalul, care afectează toate principalele partide, lasă grupuri marginale şi de extremă-dreaptă să spere că ele vor trage foloase de pe urma încălcării grosolane a legii de către legiuitori şi că vor obţine teren la urne. "Nu pleci şi nu te izolezi de Europa.  fi în afara Europei este o ameninţare la adresa locurilor de muncă în această ţară", a declarat Brown încercând să descurajeze electoratul să nu întoarcă spatele laburiştilor.


Partidul Conservator de opoziţie, care în trecut a fost adesea divizat asupra Europei, a declarat că intenţionează să se retragă din principalul grup politic de centru-dreapta în Parlamentul European şi a cerut un referendum pentru Tratatul de la Lisabona destinat să întărească instituţiile UE. Parlamentul britanic a aprobat deja tratatul. Partidul eurosceptic UK Independence Party /UKIP/ speră de asemenea să repete puternica sa prezenţă de la alegerile europene din 2004 când a capturat aproape 15 la sută din voturi. Brown, înconjurat de mulţi membri ai cabinetului său, a lansat campania sa la o şcoală din comitatul Derbyshire în centrul Angliei, o zonă unde laburiştii sunt în mod tradiţional puternici.

Rezultate slabe la alegerile de la 4 iunie ar putea să ridice noi semne de întrebare dacă Brown este omul potrivit pentru a conduce Labour Party la alegerile generale programate la jumătatea anului viitor.

×
Subiecte în articol: externe brown