x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia a luat foc tot strângând cureaua

Grecia a luat foc tot strângând cureaua

de Sînziana Stancu    |    13 Feb 2012   •   21:00
Grecia a luat foc tot strângând cureaua

Noul val de masuri de austeritate im­pus de Uniunea Europeana Atenei, con­tra unui alte transe de imprumut pentru Grecia, astfel incat aceasta tara din zona euro sa nu pice in pra­pas­tia falimentului si sa le traga si pe al­te­le dupa ea, nu a fost bine primit de 'destinatari'.

Votul din Parlamnetul grec, prin care s-a aprobat aplicarea acestor ma­suri, a infuriat populatia peste ma­su­ra, ca si cum decizia Legislativului de la Atena ar fi fost o crima de inal­ta tradare comisa de guvernantii greci impotriva propriului lor popor. Acesta a ales sa le dea legiuitorilor re­plica in strada. Si nu oricum, ci cu vi­o­lenta. Bilantul unei nopti de de raz­boi urban la Atena, unde au protestat 80.000 de oameni, arata ieri, la lu­mi­na zilei, asa: 45 de cladiri incendia­te si distruse total sau partial, intre care unele erau 'cladiri emblemati­ce', cum au fost doua cinematografe is­to­rice si 'edificii neoclasice', de la in­ceputul secolului al XX-lea, zeci de vitrine sparte, grilaje metalice in­do­i­te sau smulse la imobile din centrul capitalei, 54 de cetateni si 68 de po­litisti raniti si 67 de arestari in ran­dul protestatarilor violenti, dupa cum au comunicat viceprimarul Atenei, Andreas Varelas, si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii.

'Acest lucru aminteste de decembrie 2008', cand moartea unui adolescent, ucis de un politist, a de­clan­sat o luna intreaga de violente ur­ba­ne', a afirmat Varelas. Si locuitorii Ate­nei au fost consternati cand au constatat amplorea distrugerilor a doua zi.

Surse din Politie au explicat ca van­dalii au actionat in grupuri mici, dar foarte bine organizate si coordonate. Oamenii legii au mai spus ca acestia fac parte dintr-un 'nucleu dur', de aproximativ 1.000 de persoane, manipulator, care cauta sa instige si alte persoane straine de grup, sa participe si ele la acte violente si actiuni criminale. Acest nu­cleu este format din anarhistii mas­cati, violenti si nihilisti, care ac­ti­o­nea­za dupa 'mantra' miscarii im­po­tri­va autoritatii, 'Blocul Negru'.

Proteste violente au avut loc si in al­te orase, ca Salonic, care este al doi­lea mare oras din Grecia, unde au pro­t­etat 20.000 de persoane, si chiar in insulele din paradisul turistic al Greciei, Creta si Corfu. Dar revoltele de la Atena au fost de departe cele mai ample si mai violente.

Demonstratiile violente au urmat grevei generale de saptamana trecuta. Organizata de protestatari, in semn de avertisment la adresa guvernantilor, ca sa-i determine sa nu voteze noul pachet de masuri de austeritate impus de UE. Noul premier grec, Lucas Papademos, caruia ii revine dificila misiune de a pune in practica masurile de austeritate pentru a salva tara de la o 'implozie' eco­nomica, indemna la calm du­mi­ni­ca, inainte de votul crucial din Par­la­ment: 'Acest vandalism, aceste violente... nu-si au locul intr-o de­mo­cra­tie si nici nu vor fi tolerate. Le cer tuturor sa dea dovada de calm. Cred ca toata lumea isi da seama cat de serioasa este situatia'.

Ieri, purtatorul de cuvant al Guvernului grec, Pantelis Kapsis, anunta organizarea de alegeri parlamentare anticipate in aprilie.

×
Subiecte în articol: externe