x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia, alături de Zimbabwe, Sudan şi Cuba, în clubul ţărilor care nu şi-au achitat datoriile faţă de FMI

Grecia, alături de Zimbabwe, Sudan şi Cuba, în clubul ţărilor care nu şi-au achitat datoriile faţă de FMI

01 Iul 2015   •   10:32
Grecia, alături de Zimbabwe, Sudan şi Cuba, în clubul ţărilor care nu şi-au achitat datoriile faţă de FMI

Atena a trimis, marţi, creditorilor o propunere oficială de ultim moment pentru ajutor internaţional, dar aceasta nu a fost suficientă, Grecia devenind astfel prima ţară dezvoltată care intră oficial în incapacitate de plată faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Citeste si Angela Merkel nu are cunoştinţă despre o nouă propunere pentru Grecia

Alte ţări care nu au reuşit să-şi achite datoriile faţă de FMI sunt Zimbabwe, Sudan şi Cuba, transmite Reuters.

Citeşte şi E OFICIAL! Grecia a intrat în incapacitate de plată faţă de FMI

Conform estimărilor analiştilor, Grecia nu a reuşit să plătească tranşa de 1,6 miliarde de euro către FMI, care se confruntă acum cu cel mai mare faliment din istoria sa. Oficialii FMI au anunţat că vor examina la momentul potrivit solicitarea Greciei privind extinderea perioadei de achitare a plăţilor.

Guvernul premierului Alexis Tsipras a solicitat partenerilor europeni un pachet de asistenţă financiară pe doi ani, în valoare de aproape 30 miliarde de euro, care să acopere necesităţile de finanţare ale Greciei. Conform unor surse din zona euro, ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, ar fi declarat într-o convorbire cu omologii săi europeni că Atena ar putea renunţa la controversatul referendum din 5 iulie în schimbul unui acord de ultim moment.

Din 2010, Grecia a beneficiat de două pachete de asistenţă financiară, în valoare de aproape 240 miliarde de euro, de la UE, BCE şi FMI. Din cauza neachitării tranşei către FMI, Grecia riscă să iasă din zona euro, ceea ce va avea consecinţe neprevăzute pentru UE şi pentru economia mondială.

În acest timp, peste 20.000 de persoane au manifestat marţi seara la Atena în favoarea unui răspuns 'Da' la referendumul ce va fi organizat duminică de Guvernul condus de Alexis Tsipras şi pentru susţinerea măsurilor bugetare şi a reformelor cerute Greciei de către creditori. Alte zeci de mii de persoane au venit în piaţa Syntagma din centrul Atenei pentru a-şi arăta sprijinul faţă de Guvern.

Felix Hufeld, preşedintele Autorităţii de Supervizare Bancară din Germania (BaFin) şi, totodată, membru în consiliul de supervizare al Băncii Centrale Europene, a afirmat marţi că băncile greceşti ar putea fi considerate solvabile timp de maximum cinci zile după ce statul grec intră în incapacitate de plată. Instituţiile trebuie să fie considerate solvabile pentru a putea accesa linia de finanţare de urgenţă (ELA) oferită de BCE pentru băncile greceşti.

De asemenea, Hufeld a avertizat că este greşit să se creadă că Europa ar putea să se spele pe mâini de problemele Greciei dacă ţara şi băncile sale vor deveni insolvente.
'Dacă declarăm băncile greceşti insolvente, acesta nu este sfârşitul poveştii', a subliniat Hufeld, precizând că trebuie menţinute o serie de funcţii vitale.

Declaraţiile lui Felix Hufeld sugerează că BCE nu va considera imediat băncile greceşti insolvabile şi nu le va tăia accesul la finanţarea de urgenţă înaintea referendumului de duminică. O eventuală retragere a acestui suport ar declanşa un colaps al băncilor, ceea ce ar împinge şi mai mult Grecia spre ieşirea din zona euro.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat, duminică, impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, inclusiv, fiind afectate şi sucursalele băncilor străine din Grecia.

Sursa - Agerpres

×
Subiecte în articol: grecia zimbabwe sudan Cuba FMI datorie