x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia, blocată de o nouă grevă generală. O zi fără transporturi aeriene, feroviare şi maritime

Grecia, blocată de o nouă grevă generală. O zi fără transporturi aeriene, feroviare şi maritime

de Anca Aldea    |    05 Oct 2011   •   07:18
Grecia, blocată de o nouă grevă generală. O zi fără transporturi aeriene, feroviare şi maritime

O greva generala de 24 de ore va bloca astazi transporturile aeriene, terestre si navale. La protest participa atat angajatii din sectorul public, cat si cei din sectorul privat. Asta dupa ce ieri zeci de functionari publici au blocat ministerele Finantelor si Muncii.

Amenintati de un nou val de concedieri si de taieri de salarii, grecii declanseaza o greva generala de 24 de ore. Toata tara va fi paralizata dupa ce angajatii din transporturi vor opri lucrul. Nemultumirea grecilor s-a amplificat dupa ce Guvernul a anuntat ca, in ciuda masurilor de austeritate luate pana acum, nu s-a reusit reducerea deficitului bugetar, asa cum s-a convenit cu creditorii internationali.

Oamenii acuza Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala ca, prin conditiile pe care le impun pentru salvarea de faliment, urmaresc de fapt sa ii aduca la saracie si sa preia controlul asupra tarii.

Oficialii europeni transmit insa mesaje potrivit carora falimentul si iesirea Greciei din zona euro nu sunt optiuni luate in calcul. "Nimeni nu sustine ideea intrarii Greciei in incapacitate de plata, vom face totul pentru a evita acest lucru, si nimeni nu sustine iesirea Greciei din zona euro", a spus Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup.

Declaratiile oficiale nu-i conving insa pe greci sa renunte la proteste: zeci de functionari au blocat ministerele Finantelor si Muncii, chiar in timp ce o delegatie a creditorilor internationali verifica situatia financiara a tarii.

Ministrii Finantelor din zona euro au convenit ca Grecia poate astepta pana la mijlocul lunii noiembrie cea de-a sasea transa, de 8 miliarde euro, din imprumutul extern convenit cu UE si FMI. Daca banii nu vor veni, administratia elena ar putea ramane fara bani de pensii si salarii in cateva zile.



×
Subiecte în articol: greva funcţionari grecia greva generala