x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia, cu un picior în groapă. Eurozona dă ultimatum

Grecia, cu un picior în groapă. Eurozona dă ultimatum

de Istvan Deak    |    17 Feb 2015   •   17:39
Grecia, cu un picior în groapă. Eurozona dă ultimatum

Discuţiile dintre Grecia şi creditorii internaţionali s-au prăbuşit luni seara în Bruxelles după ce Guvernul elen a refuzat să accepte cerinţele impuse de creditori, adâncind temerile că ţara se apropie tot mai mult de faliment şi o ieşire din Zona Euro.

Atena a declarat că propunerea Zonei Euro este absurdă şi inacceptabilă şi că în aceste condiţii nu poate exista un acord cu cei 18 parteneri europeni.

Suspendarea discuţiilor legate de programul de salvare financiară a Greciei arată că între cele două tabere rămâne aceeaşi distanţare care a îngrijorat Uniunea Europeană după ce partidul Syriza a câştigat alegerile elene luna trecută. Până la urmă s-a dovedit că nimeni nu e dispus să cedeze, ba chiar a apărut un ultimatum dat Atenei.

Miniştrii de finanţe din Zona Euro au declarat că un ultim summit ar putea avea loc vineri, dar delegaţiei elene i s-a transmis în termeni clari că discuţiile vor reîncepe doar dacă ţara doreşte să îşi extindă programul actual de salvare financiară – un program care prevede o listă de măsuri de austeritate pe care guvernul din Atena a promis că le va respinge, susţine The Guardian.

Cu datorii de peste 300 de miliarde de euro şi cu destule reforme neduse la capăt, Grecia ar vrea o uşurare a poverii, în timp ce Eurozona pledează pentru continuarea în condiţii de stricteţe a planului de asistenţă financiară. Acordul curent expiră la 28 februarie, iar Grecia ar putea să rămână în curând fără bani.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgand Schauble, s-a arătat de-a dreptul sceptic că se va ajunge la o înţelegere cu reprezentanţii Cabinetului Tsipras. “Problema este că Grecia a trăit peste posibilităţi multă vreme şi nimeni nu mai e dispus să dea Greciei bani fără garanţii”, a declarat el.

În schimb, ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, este de părere că “trebuie respectată” schimbarea politică de la Atena. El a cerut grecilor să accepte extinderea acordului actual tocmai pentru a permite continuarea negocierilor.

×