x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia - Drumul spre permisul de sedere

Grecia - Drumul spre permisul de sedere

de Anca Alexe    |    01 Sep 2005   •   00:00
Grecia - Drumul spre permisul de sedere

O data cu adoptarea noii Legi a imigratiei, Parlamentul elen a schimbat si formalitatile necesare obtinerii permisului de sedere. Potrivit publicatiei Curierul Atenei, modificarea unor mici amanunte procedurale poate schimba destinele multora dintre cei care pana in prezent par exclusi de la o viata fara frica nesigurantei.

"Cereri pentru permisul de sedere pot face toti imigrantii care se afla in afara spatiului Schengen, care traiesc si muncesc ilegal in Republica Elena, care pot demonstra ca au intrat pe teritoriul grec inainte de 31 decembrie 2004. Potrivit legii votate in Parlament, dovada intrarii pe teritoriul elen poate fi doar viza de intrare sau o stampila de la granita care sa ateste data sosirii in Republica Elena. De asemenea, pot aplica si cei care poseda numarul de cod fiscal sau care pot dovedi ca au contribuit in ultimul an la fondul de asigurari de stat", ne spune Monica Chihaia, redactorul-sef al publicatiei romanesti din Grecia. Procedurile pentru depunerea cererii de acordare a permisului de sedere nu au fost inca stabilite. Functionarii Ministerului de Interne se afla in plina elaborare a acestora. Circulara cu instructiunile necesare este asteptata a fi trimisa luna viitoare prefecturilor si primariilor.

DOCUMENTELE. Potrivit legii, documentele necesare in vederea obtinerii permisului de sedere sunt: o declaratie pe proprie raspundere semnata de aplicant din care sa reiasa motivele pentru care se afla in Republica Elena si care sa faca o scurta descriere a muncii pe care o presteaza, o taxa de stat de 150 de euro, un certificat medical eliberat de un spital apartinand sistemului medical de stat din care sa rezulte ca aplicantul nu sufera de o boala contagioasa care ar putea ameninta sanatatea publica, dovada cumpararii a 150 de timbre de asigurare si dovada depunerii cererii de eliberare a carnetului de sanatate.

Cei care cer pentru prima data permisul de sedere au la dispozitie 64 de zile lucratoare pentru a depune actele, intre 1 octombrie si 31 decembrie 2005, la primariile de care apartin cu domiciliul.

Strainii care au cerut azil in trecut si le-a fost respinsa cererea pot aplica pentru permisul de sedere daca au intrat in Grecia inainte de 31 decembrie 2004.

REINNOIRE
Imigrantii care, din diferite motive, nu au reusit sa-si reinnoiasca permisul de sedere, potrivit noii legi, vor putea depune actele pentru un nou permis de sedere. Prefecturile sunt, la randul lor, obligate sa elibereze permisele de sedere in cel mult doua luni de la depunerea actelor necesare. Taxa de stat pentru permisul de sedere este de 150 de euro pe an. Minorii sub 15 ani nu trebuie sa plateasca aceasta taxa. (Anca Alexe)
×
Subiecte în articol: diaspora permisul sedere