x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia, în GREVĂ GENERALĂ: Zeci de mii de oameni protestează împotriva măsurilor de austeritate (VIDEO)

Grecia, în GREVĂ GENERALĂ: Zeci de mii de oameni protestează împotriva măsurilor de austeritate (VIDEO)

06 Noi 2012   •   14:46
Grecia, în GREVĂ GENERALĂ: Zeci de mii de oameni protestează împotriva măsurilor de austeritate (VIDEO)
Sursa foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

Grecia este paralizată, pentru 48 de ore, reprezentanții transportului în comun și serviciilor publice intrând în grevă generală ca semn de protest față de pachetul de măsuri care urmează să fie votat de Parlament, BBC News.

Citeşte şi MAE avertizează asupra grevei generale şi protestelor din Grecia

La Atena, două marşuri separate, unul de circa 15.000 de persoane, organizat de Frontul muncitorilor Pame, apropiat comuniştilor, iar altul de sindicatele din privat (GSEE) şi public (Adedy), au reunit între "35.000 şi 40.000 de persoane", a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei.

Cele două marşuri au ajuns în piaţa Syntagma din faţa Parlamentului, în centrul capitalei, unde se discută un proiect de lege plurianual 2013-2016 controversat fixând economiile bugetare de 18 miliarde de euro, din care jumătate doar în 2013.

Votarea acestei legi este prevăzută pentru miercuri seara.

Proiectul de lege multianual (2013-2016), într-un singur articol de aproximativ 500 de pagini, se referă atât la creşterea vârstei de pensionare, de la 65 la 67 de ani, cât şi la suprimarea salariilor al 13-lea şi al 14-lea pentru funcţionarii publici.

Totodată, proiectul prevede scăderea anumitor prestaţii sociale, controlul gestiunii întreprinderilor publice, organizarea sistemului de sănătate sau o reglementare a dreptului muncii.

Creditorii internaţionali ai ţării, UE şi FMI, au cerut adoptarea acestor măsuri, precum şi a bugetului de stat pentru 2013, care va trebui votat duminică, aceasta fiind o condiţie necesară pentru a acorda Greciei următoarea tranşă de împrumut cu scopul de a o salva de la faliment.

×