x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia începe vânzarea la bucată. Şi ar putea să radă încă 15% din pensii

Grecia începe vânzarea la bucată. Şi ar putea să radă încă 15% din pensii

de Istvan Deak    |    09 Aug 2012   •   16:54

Guvernul elen pregateste un proiect de lege cu privire la o noua si ampla privatizare a proprietatilor de stat. Un acord politic pe marginea acestui subiect a fost discutat in timpul reuniunii liderilor celor trei partide ale coalitiei aflate la guvernare. Programul este menit sa consolideze argumentele Greciei in favoarea amanarii cu doi ani a termenelor pentru indeplinirea obligatiilor sale in fata creditorilor, noteaza, joi, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Pe de alta parte, Grecia ia in calcul reducerea pensiilor pentru a respecta angajamentele de austeritate luate fata de creditorii externi, iar scaderea ar putea varia de la 2-3% pentru pensiile mici pana la 15% pentru cele mai mari, au declarat surse apropiate situatiei, citate de cotidianul elen Kathimerini. Reducerea pensiilor ar face parte din efortul de a identifica economii de 11,5 miliarde de euro pentru urmatorii doi ani. Creditorii externi au cerut economiile pentru a continua ajutorul financiar pentru statul elen.

Deocamdata, Atena cauta sa economiseasca 4 miliarde de euro pentru 2013-2014, dupa cum a precizat ministrul de Finante Yannis Stournaras, citat de AFP. Aceste economii fac parte din pachetul total de reduceri ale cheltuielilor publice de 11,5 miliarde de euro, solicitate de creditori, UE si FMI.

Privatizarea vizeaza peste 50 de companii de stat. Cele mai tentante sunt considerate concernul gazifer DEPA si compania pentru transportarea gazului DESFA. Atena a anuntat deja ca ofertele de participare la licitatie vor fi primite pana la sfarsitul lui septembrie. Tarile care manifesta cel mai mare interes pentru achizitionarea de companii din sectorul gazifer al economiei grecesti sunt Rusia, Italia, Franta si SUA.

La vanzare vor fi scoase, de asemenea, Loteria nationala OPAP, teritoriul fostului aeroport din capitala elena "Elliniko', o serie de cladiri din Atena si din insulele Corfu si Rhodos.

Grecia a reusit sa obtina marti, din credite pe termen scurt, circa 800 de milioane de euro. Insa, toate marile agentii de rating mentin Grecia la periculosul nivel "C', in timp ce agentia new-yorkeza Standard&Poor's a retrogradat miercuri Grecia de la "stabil' la "negativ'. Agentia motiveaza decizia sa prin deteriorarea situatiei economice a tarii si inevitabila sa nevoie de credite suplimentare. Pronosticul este si el pesimist. Daca prognozele Uniunii Europene (UE) si Fondului Monetar International (FMI) limiteaza scaderea economiei grecesti in 2012-2013 la 4-5%, analistii de S&P's prognozeaza o scadere de 10-11%.

O idee luata in calcul anterior, de crestere a varstei de pensionare, pierde teren, intrucat ar face mai dificla scaderea numarului de angajati din sectorul public, noteaza Kathimerini.

Guvernul de la Atena analizeaza si plasarea a circa 45.000 de angajati intr-o rezerva de forta de munca pentru urmatorii trei ani, perioada in care acestia vor primi salarii diminuate. In plus, 25.000 de contracte pe termen scurt nu vor fi prelungite, parte a planurilor de a reduce cu 150.000 numarul angajatilor publici pana in 2015. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×