x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia le ofera sanse de legalitate romanilor

Grecia le ofera sanse de legalitate romanilor

de Anca Alexe    |    20 Oct 2005   •   00:00
Grecia le ofera sanse de legalitate romanilor

Grecia va pune in aplicare, incepand cu aceasta luna, o lege care ofera cetatenilor romani care lucreaza in statul elen oportunitatea de a-si legaliza situatia.

Ministrul Administratiei si Internelor (MAI), Vasile Blaga, a purtat discutii pe marginea acestei legi si a altor probleme legate de migratie, cu ministrul grec al Internelor, Administratiei Publice si Descentralizarii, Prokopios Pavlopoulos, se arata in cadrul unui comunicat remis de MAI. "Vrem sa normalizam situatia strainilor din tara noastra", a declarat ministrul elen.

REGLEMENTARE. Potrivit estimarilor Ministerului Internelor, Administratiei Publice si Descentralizarii, care se ocupa cu situatia migratiei legale in Grecia, numarul cetatenilor romani aflati in aceasta tara ar fi cuprins intre 50.000 si 100.000, insa cifra nu este stabilita cu exactitate. Conationalii nostri au in prezent posibilitatea de a se adresa autoritatilor elene pentru reglementarea situatiei, cu conditia sa fi intrat legal (chiar si in baza unei vize turistice) pe teritoriul Greciei inainte de 1 ianuarie 2005 si sa aiba un loc de munca. Masura autoritatilor elene are loc la patru ani de la ultima actiune de "legalizare a ilegalilor", termen folosit in Grecia pentru acest tip de acte normative.

PROPUNERE. In ultimii doi ani, peste 1.500 de cetateni romani au fost arestati in Grecia pentru sedere ilegala, insa aceste cifre nu au ingrijorat autoritatile elene, care le considera relativ normale. Ministrul grec al Internelor a propus omologului sau roman ca Grecia sa acorde asistenta Romaniei in redactarea unei legi a imigrarii, de care va avea nevoie imediat dupa aderarea la Uniunea Europeana. Totodata, ministrul grec a afirmat ca tara sa a traversat aceasta experienta, "transformandu-se din tara sursa de imigranti in tara de destinatie, in numai 24 de ore dupa integrare". Oficialul a precizat ca se asteapta ca si Romania sa urmeze acelasi parcurs.

REGULARIZARE. Gestionarea din timp a acestui fenomen este foarte importanta, mai ales pe fondul deficitului de forta de munca cu care se confrunta deja unele regiuni ale Romaniei. "Acest deficit reprezinta urmarea faptului ca peste doua milioane de romani lucreaza deja in tari ca Spania, Italia sau Franta", a declarat Vasile Blaga. "Este un fel de regularizare. Se intampla exact ceea ce s-a intamplat in Spania si in Italia. Romanii aflati legal pe teritoriul Greciei vor avea aceleasi drepturi ca si cetatenii Republicii Elene", a declarat Alexandru Boer, seful Cabinetului condus de Vasile Blaga.

PIEDICI. Desi abia a inceput depunerea dosarelor pentru legalizarea statutului de imigrant in Grecia, problemele au si inceput. Pentru obtinerea permisului legal de sedere, imigrantii vor trebui sa scoata din buzunar sume mari, informeaza Actualitatea Romaneasca. La fel de important este si faptul ca, pentru a obtine acest document, angajatorii trebuie sa fie de acord sa le plateasca asigurarile, adica sa inlocuiasca "munca la negru" cu un contract de munca legal.

Din experienta legalizarilor anterioare, din 1998 si 2001, se crede ca vor exista si acum angajatori care nu vor vrea sa-i asigure pe imigrantii dornici sa obtina documente care sa ateste statutul lor legal. In plus, din cauza sumelor mari care trebuie platite in depunerea actelor, multi dintre solicitanti au impresia ca, in loc sa fie ajutati de stat, sunt de fapt folositi pentru a da statului bani. Majoritatea imigrantilor sunt de parere ca noua lege nu este decat o copie a vechii legi, astfel ca probleme vechi vor aparea si de aceasta data.

REINNOIREA ACTELOR
Intre timp, imigrantii care au avut permis legal de sedere, dar nu au apucat sa-l reinnoiasca si vor acum sa o faca, mai au timp sa depuna dosarele pana la sfarsitul acestei luni.
Principala conditie stipulata in acest caz pentru emiterea permisului de munca este ca solicitantul sa aiba cel putin 150 de chitante de venit (ensima) obtinute intre 1 iulie 2003 si 30 iunie 2004, si alte 150 pentru perioada 1 iulie 2004 si 30 iunie 2005.
Dupa obtinerea permisului de munca, imigrantii vor avea doar o luna pentru a aplica pentru permisul de rezidenta la primaria sau consiliul local de care apartin.

×
Subiecte în articol: diaspora grecia