x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia. Premierul Tsipras a promis 500 milioane de euro pentru gestionarea catastrofelor naturale

Grecia. Premierul Tsipras a promis 500 milioane de euro pentru gestionarea catastrofelor naturale

09 Aug 2018   •   19:37
Grecia. Premierul Tsipras a promis 500 milioane de euro pentru gestionarea catastrofelor naturale

Premierul grec Alexis Tsipras a promis joi 500 milioane de euro pentru reorganizarea serviciilor care se ocupă de gestionarea catastrofelor naţionale, în timp ce bilanţul incendiilor de la sfârşitul lui iulie a ajuns la 93 de morţi, relatează AFP. 

''Important acum este să anchetăm în mod obiectiv cauzele acestei tragedii şi să luăm toate măsurile necesare pentru a face în aşa fel încât să nu se mai întâmple'', a declarat el într-un discurs televizat pentru a anunţa această investiţie susţinută prin fonduri europene de ajutor. 

Bilanţul incendiilor a ajuns la 93 de morţi: 45 de femei, 35 de bărbaţi, 11 copii şi două persoane neidentificate. Un număr de 34 de persoane sunt încă spitalizate, dintre care şase sunt în stare critică. 

Tsipras a anunţat că a contactat un cercetător al societăţii Max Planck, specialist în păduri, pentru a întreprinde o anchetă independentă privind cauzele incendiilor şi pentru a face recomandări. ''Nimic nu poate fi uitat, nimic nu trebuie ascuns'', a adăugat el. 

Guvernul său a fost aspru criticat pentru modul cum a gestionat problema incendiilor, cele mai grave din istoria ţării, care au distrus pe 23 iulie împrejurimile staţiunii balneare Mati, din Attica, regiunea Atenei. 

O anchetă judiciară este în curs de desfăşurare pentru a stabili eventuale nereguli din partea autorităţilor. Rudele a două persoane decedate în incendiu au cerut de asemenea urmărirea în justiţie a autorităţilor pentru neglijenţă şi punerea în pericol a vieţii altora. 

După catastrofă a izbucnit un conflict intern între poliţişti şi pompieri. Pompierii au salutat răspunsul statului în timpul incendiilor, precizând că rafalele de vânt de circa 120 km/oră sunt cauza principală a bilanţului atât de mare al victimelor. 

Ulterior s-a aflat că poliţiştii nu au putut să delimiteze zona deoarece pompierii nu le-au indicat locul şi amploarea incendiilor. 

Dezorientate, numeroase persoane au pierit prinse de flăcări pe străzile înguste ale localităţii Mati, în timp ce unii supravieţuitori au declarat că au aşteptat mai multe ore pe plajă fără să primească ajutor. 

De atunci, ministrul însărcinat cu poliţia şi şefii poliţiei şi pompierilor au fost înlocuiţi în funcţie. 

În cursul acestei săptămâni, Tsipras a anunţat demolarea a 3.200 de clădiri construite ilegal şi care blocau accesul către şosele şi litoral în Attica.

AGERPRES

×