x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia riscă să fie exclusă din Spaţiul Schengen

Grecia riscă să fie exclusă din Spaţiul Schengen

28 Ian 2016   •   11:16
Grecia riscă să fie exclusă din Spaţiul Schengen
Sursa foto: NIKOLAS GIAKOUMIDIS/EPA

Grecia şi-a neglijat în mod grav obligaţiile de a controla forntierele externe ale Uniunii Europene, se arată într-o evaluare a Comisiei Europene, care a fixat un termen de trei luni pentru ca statul elen să rectifice situaţia, riscând astfel să fie exclusă temporar din Spaţiul Schengen. Comisia Europeană a constatat nereguli în procedurile de înregistrare a imigranţilor, de verificare a acestora şi de luare a amprentelor. 850.000 de imigranţi au sosit în Grecia anul trecut.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombroviskis, a declarat, ieri, că, din evaluările instituţiei, a reieşit că statul elen a neglijat în mod grav obligaţiile pe care le avea ca stat membru Schengen.

„S-au constatat deficienţe serioase în asigurarea pazei frontierelor externe care trebuie remediate imediat de autorităţile greci”, a declarat acesta. Controale inopinate ale inspectorilor UE, realizate anul trecut, în luna noiembrie, au arătat că imigranţii sosiţi în Grecia nu erau înregistraţi cum se cuvine, nu erau amprentaţi, nu li se verificau documentele pentru a se stabili dacă sunt sau nu false şi nici nu se confruntau datele despre migranţii sosiţi în ţară cu cele existente în baza de date a Interpolului. Comisarul european pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, a declarat la rândul său că Grecia face eforturi pentru a rectifica situaţia, însă încă este nevoie de „îmbunătăţiri substanţiale” ale procedurilor de lucru. De la începutul acestui an, 44.000 de imigranţi au ajuns în Grecia, în special în insulele Lesbos, Samos şi Chios, venind dinspre Turcia.

Raportul care conţine evaluarea Comisiei Europene trebuie să fie aprobat de statele membre ale Spaţiului Schengen pentru ca termenul de trei luni până la excluderea Greciei din Spaţiul Schengen să poată fi impus. Luni, mai multe state ale Uniunii Europene, care deja au introdus controale temporare la graniţe pe fondul crizei migranţilor, au anunţat că vor prelungi aceste restricţii pe o durată de până la doi ani. Articolul 26 din codul care reglementează Spaţiul Schengen prevede că statele membre pot introduce controale temporare la graniţă „în situaţii excepţionale”.

Între timp, statele Schengen iau în calcul să acorde asistenţă Macedoniei pentru întărirea controalelor la graniţa cu Grecia, pentru a împiedica trecerea fluxului de imigranţi veniţi din Orientul Mijlociu. Ideea a fost însă aspru criticată de Ministrul pentru Migraţie din Grecia, Ioannis Mouzalas. „Nu este uşor să prinzi migranţi în capcană şi nu intenţionăm să devenim un cimitir de suflete. Nici nu putem împinge imigranţii înapoi în mare”, a spus ministrul.

Excluderea Greciei din Spaţiul Schengen până la securizarea frontierei maritime cu Turcia este cerută în special de Austria. Introducerea controalelor temporare în spaţiul de liberă circulaţie, pentru oprirea imigraţiei, este susţinută şi de Germania, Belgia, Suedia şi Danemarca, în ciuda temerilor că măsura ar putea avea urmări economice severe.

Peste 80% din cei 1.000.573 de imigranţi veniţi oficial în Europa, anul trecut, au avut ca primă ţară de destinaţie Grecia, cei mai mulţi dintre ei debarcând pe insula Lesbos. Aproximativ 844.000 au sosit în Grecia din ţara vecină, Turcia. Cât priveşte restul – aproximativ 150.000 – aceştia au venit traversând Marea Mediterană din Libia în Italia
 

×
Subiecte în articol: spatiul schengen grecia