x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Greenpeace loveşte Franţa sub „centura nucleară”

Greenpeace loveşte Franţa sub „centura nucleară”

de Marina Constantinoiu    |    05 Dec 2011   •   21:00

Un grup de activisti ai miscarii Greenpeace a reusit o lovitura de imagine luni, prin patrunderea intr-o centrala nucleara franceza, pentru a dovedi ca securitatea intr-o astfel de centrala nu are cum sa fie una totala, gest care a obligat autoritatile franceze sa verifice la sange toate instalatiile nucleare ale tarii, relateaza AFP.

Noua militanti ai organizatiei eco­lo­giste au patruns la centrala de la No­gent-sur-Seine, situata la 95 de ki­lometri de Paris, revendicand, ulterior, actiuni in mai multe astfel de cen­trale, fara sa precizeze numele acestora.

Dupa ce au patruns la Nogent, grupul Electricite de France (EDF), care exploateaza centrala, a afirmat ca activistii ecologisti au fost 'detectati imediat de dispozitivul de securitate, iar traseul lor a fost urmarit in permanenta la fata locului, fara a se lua decizia de a se face uz de forta'. Cei noua au fost retinuti, a anuntat Ministerul de Interne. Autoritatile au recunoscut ulterior alte tentative de intruziune la Cadarache, in sud-estul tarii, si la Blaye, in sud-vest. EDF a adaugat, la randul sau, ca au fost gasite afise ale Greenpeace si intr-o alta centrala, la Chinon, din centrul tarii. Greenpeace sustine ca activistii au patruns si s-au deplasat in interiorul centralelor fara sa fie reperati de fortele de securitate si de sistemele de supraveghere.

Greenpeace sustine acum ca a adus dovada faptului ca nimeni nu se afla la adapost in fata pericolului unui atac sau accident nuclear si ca Fran­ta, campioana energiei atomice, cu cele 58 de reactoare nucleare ale sale, este cu atat mai mult expusa ori­c­arui pericol. 'Trebuie revizuita in­trea­ga viziune privind asigurarea se­cu­ritatii centralelor. Politica actuala nu tine cont nici de riscul terorist, nici de riscul prabusirii unui avion pe centrala, nici de cel al unei explozii chimice sau al unui act rauvoitor', a explicat unul dintre reprezentantii Greenpeace.

Parcul nuclear francez furnizeaza circa 75% din electricitatea tarii, ceea ce face din Franta cea de-a doua putere electro-nucleara din lume, dupa Statele Unite, precizeaza France Presse. Tot Franta este cea care detine si un gigant al industriei nucleare mon­diale, Areva, creat in septembrie 2001, si ale carui activitati se extind de la extractia de uraniu pana la tratarea deseurilor, trecand prin realizarea de reactoare nucleare.

×
Subiecte în articol: externe