x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Greii din UE caută soluţii pentru rezol­va­rea crizei, în negocieri-maraton

Greii din UE caută soluţii pentru rezol­va­rea crizei, în negocieri-maraton

de Anca Aldea    |    23 Oct 2011   •   21:00
Greii din UE caută soluţii pentru rezol­va­rea crizei, în negocieri-maraton

La o zi dupa ce ministrii de Finante din statele-membre UE au convenit asupra unui plan de recapitalizare a bancilor, cele 27 de tari ale Uniunii si-au trimis reprezentantii la Consi­liul European de Toamna de la Bru­xelles pentru a gasi solutii care sa rezolve criza financiara. Pe masa discutiilor s-a aflat, evident, Grecia, dar si alte chestiuni legate de moneda unica europeana si chiar de spatiul Schengen.

O serie de reuniuni extrem de importante pentru soarta mo­nedei unice au avut loc ieri in capitala Belgiei. Primele intrevederi au fost intre sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana, urmate de intalnirile dintre liderii din zona euro. Aceste reu­niuni au fost organizate la o zi dupa ce ministrii de Finante din UE au decis de comun acord sa recapita­lizeze bancile, fara insa sa gaseasca un numitor comun in privinta altor su­biecte importante, transmite Radio Romania Actualitati (RRA).

Sambata, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat ca, practic, pana miercuri, vor exista neg­o­cieri fara intrerupere in speranta ajun­gerii la un compromis privind ga­sirea 'unei solutii structurale, am­bi­tioase, definitive' pentru criza fi­nan­ciara. Ieri, sefii de stat si de guvern din UE au discutat despre implicarea substantiala a bancilor creditoare ale Greciei in finantarea celui de-al doilea plan de ajutorare a tarii, precum si despre recapitalizarea ban­cilor europene, suma vehiculata fiind de 108 miliarde de euro, potrivit corespondentului RRA. O alta chestiune importanta in pachetul de masuri pentru rezolvarea crizei o constituie intarirea Fondului de ajutorarea a tarilor din zona euro care, pe viitor, vor avea probleme financiare, in ciuda lipsei consensului dintre Franta si Germania, aminteste RRA.

Intr-un proiect de comunicat al Consiliului European, dat publicitatii ieri si citat de Mediafax, se arata ca statele membre trebuie sa finalizeze, pana miercuri, planul de recapitalizare a bancilor si toate tarile membre G20 sa-si joace rolul intr-un plan 'ambitios' de raspuns la 'provocarile se­rioase care rezulta din actuala incetinire economica'. Consiliul a cerut G20 aplicarea la timp a re­gle­men­ta­ri­lor financiare Basel III, respectiv in­troducerea unei taxe globale pe tran­zactii. Potrivit documentului, 'pe lan­ga abordarea provocarilor imedia­te generate de criza financiara, este esen­tiala intensificarea eforturilor pentru asigurarea unei cresteri sus­te­na­bile, care sa creeze locuri de munca in Europa'. Pana la sfarsitul lui 2011, sta­tele membre UE s-au angajat sa fi­nalizeze proiectul pietei unice in do­meniul serviciilor si sa implemen­te­ze recomandarile Comisiei E­u­ro­pene (CE) in politicile bugetare si de reforma structurala. Toate acestea fiind necesare pentru consolidarea bugetara si reducerea indatorarii.

Consiliul European doreste ca Executivul comunitar sa accepte, pana la sfarsitul anului, reducerea con­tributiilor statelor membre la chel­tuielile de investitii ale UE. Statele membre au cerut Bancii Europene pentru Investitii 'sa ana­lizeze in colaborare stransa' cu CE noi posibilitati de a contribui la investitiile din Europa. Pe de alta parte, Cons­iliul s-a angajat sa intensifice lucrarile destinate unei mai bune coordonari a politicilor economice.

'Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro'
Inainte de a se imbarca, sambata, in avionul care il ducea spre Bru­xelles, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a facut o scurta trecere in revista cu privire la su­biec­tele ce urmau sa fie discutate ieri, precum si la cele care vor fi abordate miercuri. Apoi a comentat ca 'Romania nu poate plati la nes­farsit indeciziile liderilor europeni din zona euro', facand referire la situatia Greciei, care are nevoie de o solutie durabila pentru a iesi din situatia in care se afla in prezent. Din cauza situatiei din Grecia, 'toata regiunea este contaminata de neincredere. Aici nu e doar responsabilitatea Greciei. Liderii din zona euro care intarzie la nesfarsit o decizie pentru Grecia fac foarte mult rau nu numai Greciei. Bancile grecesti au o ex­punere majora pe piata ro­ma­neasca. (...) Pozitia noastra va fi foarte ferma – Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile lide­rilor europeni din zona euro', a spus seful statului.

De asemenea, Basescu a facut apel la presa sa observe realitatile inconjuratoare, anume ca 'o tara care si-a luat la timp masuri de austeritate are cresterea econo­mica pusa sub semnul intrebarii datorita intarzierilor uriafle in deciziile celor din zona euro'. 'Nu am ajuns noi sa dam cu piatra in zona euro, dar, conjunctural, de aceasta data, desi Romania a luat masuri pe care romanii le-au suportat extrem de greu in 2010, suntem in dificultate' din cauza 'unor state din zona euro', a explicat presedintele.

×
Subiecte în articol: externe