x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grevă cu bucluc din 30 noiembrie, în Marea Britanie

Grevă cu bucluc din 30 noiembrie, în Marea Britanie

de Carmen Plesa    |    24 Noi 2011   •   21:00

Un adevarat haos – acesta ar putea fi expresia care va domni in Marea Britanie, miercurea viitoare, pe 30 noiembrie, daca milioane de angajati din sectorul public vor intra in greva pentru o zi, asa cum au anuntat.

Marea Britanie ar putea deveni, cu aceasta ocazie, cea mai... deschisa tara din lume. fii asta pentru ca in greva vor intra si functionarii care lucreaza la frontiera. Teoretic, daca si acestia vor iesi in strada, la 30 no­iem­brie, nu va mai avea cine controla pasaportele, la intrarea in Regat, ceea ce ar fi o adevarata mana ce­reas­ca pentru cei care vor sa intre mai putin legal in Marea Britanie.

Ca sa rezolve problemele ce ar putea aparea la frontiera, Guvernul planuieste sa apeleze la civili si sa-si cheme personalul care lucreaza in strainatate in ajutor. Se pare ca deja o serie de functionari de la ambasade din fostele colonii britanice vor veni in Regat, pentru a asigura activitatea de control la frontiera in principalele aeroporturi si porturi britanice. Pe langa acestia, o serie de voluntari civili vor controla pasapoarte, insa, din cate se pare, doar pe cele apar­ti­nand cetatenilor britanici. Informatia a fost publicata de ziarul The Guar­di­an, care a citat surse guvernamentale.

Purtatorul de cuvant al premie­rului Davin Cameron a recunoscut ca Guvernul britanic are un plan in ceea ce priveste controlul la frontiera, pe durata grevei, insa nu a vrut sa dez­va­luie detaliile. Nu numai la gra­ni­tele Regatului vor fi insa probleme, ci si in lumea celor mici. Sau, mai bine zis, a pa­rin­ti­lor acestora, pentru ca multi dintre acestia vor trebui sa stea acasa cu copiii, miercurea viitoare, indife­rent daca lucreaza in sectorul public sau in cel privat. Si asta pentru ca si profesorii vor protesta, la 30 noiembrie, iar scolile vor fi inchise. Premierul Cameron a suge­rat ca firmele sa le permita parintilor sa vina cu cei mici la serviciu.

Milioane de britanici ar putea iesi in strada saptamana viitoare, iar gre­va e considerata cea mai 'grea' de dupa 1979. Angajatii din sectorul pu­blic sunt nemultumiti pentru ca vor fi nevoiti sa munceasca si sa contri­buie mai mult, pentru pensii, care ori­cum sunt inghetate de doi ani. Gre­ve sunt asteptate, tot saptamana viitoare, si in Portugalia si Grecia.

×
Subiecte în articol: externe