x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Greva din diplomaţia israeliană s-a încheiat

Greva din diplomaţia israeliană s-a încheiat

de Marina Constantinoiu    |    03 Apr 2014   •   19:45

Un acord a pus capăt, miercuri, grevei generale a angajaţilor Ministerului israelian de Externe, aflaţi în război cu conducerea de mai multe săptămâni, a anunţat sindicatul acestora.

“S-a încheiat un acord care a pus capăt grevei generale care a închis ministerul şi 103 ambasade israeliene din lume, timp de o săptămână”, a declarat sindicatul angajaţilor din MAE israelian într-un comunicat citat de presa israeliană şi agenţiile internaţionale de presă.

Mişcarea de protest a fost lansată primăvara trecută, fiind apoi suspendată în iulie, când au început negocieri cu Ministerul de Finanţe.

De atunci, diplomaţii nu s-au mai ocupat de vizitele oficiale, în Israel sau în străinătate, şi nu au mai eliberat vize, se putea citi miercuri pe site-ul ministerului. “Începând de mâine, diplomaţii şi agenţii ministerului îşi vor relua misiunea în serviciul public, în prima linie, peste tot în lume”, a anunţat sindicatul angajaţilor.

Ministrul de Externe, Avigdor Liebermann, împiedicat, de la începutul grevei generale, să pătrundă în biroul său, a salutat încetarea mişcării greviste.

“Publicul a înregistrat un mare prejudiciu, dar cel mai important lucru este ca de acum înainte funcţionarii să iasă mai puternici pentru misiunea lor de reprezentare a Israelului în lume”, a declarat ministrul într-un comunicat.

Această grevă a complicat pregătirile pentru vizita oficială a Papei Francisc, prevăzută pentru finele lunii mai. Patriarhul latin al Ierusalimului, Fouad Twal, a evocat, în martie, pericolul unei anulări a acestei vizite.

Diplomaţii israelieni se plângeau de mai mulţi ani că sunt prost plătiţi şi din acest motiv şi-au pierdut din prestanţă.
“Suntem bucuroşi că Israelul înţelege dificultăţile cărora le fac faţă oamenii care-i servesc interesele în străinătate şi regretăm pagubele inutile provocate”, a declarat, într-un comunicat, un comitet al angajaţilor ministerului.

Mai multe aranjamente financiare au fost încheiate miercuri seara, la încheierea negocierilor cu Ministerul de Finanţe. Aceste acorduri prevăd în special o creştere a indemnizaţiilor agenţilor aflaţi la post în străinătate, care vor fi de acum înainte aliniate la grilele de evaluare a costurilor ale Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Această grevă a diplomaţilor şi a angajaţilor din zona administrativă a Ministerului israelian de Externe a fost o premieră, de la crearea statului, acum 65 de ani.


×
Subiecte în articol: Israel