x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grevă generală în Grecia împotriva măsurilor de austeritate. Sindicatele elene vor demonstra în faţa Ministerului de Finanţe din Atena

Grevă generală în Grecia împotriva măsurilor de austeritate. Sindicatele elene vor demonstra în faţa Ministerului de Finanţe din Atena

17 Oct 2012   •   12:48
Grevă generală în Grecia împotriva măsurilor de austeritate. Sindicatele elene vor demonstra în faţa Ministerului de Finanţe din Atena
Sursa foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Medicii greci, avocaţii, inginerii, jurnaliştii şi muncitorii din alte sectoare sunt în grevă generală. O serie de sindicate elene vor participa la o demonstraţie masivă şi vor protesta în faţa Ministerului de Finanţe din Atena.

Ultimul miting al grecilor, la care au luat parte zeci de mii de persoane s-a transformat într-o manifestare violentă, participanţii aruncând cu pietre şi cocktailuri Molotov spre clădirea Parlamentului. S-au înregistrat confruntări cu forţele de ordine, care au fost nevoite să folosească gaze lacrimogene şi tunuri cu jeturi de apă pentru dispersarea mulţimii.

Guvernul grec a anunţat că va reduce cheltuielile bugetare cu 12 miliarde de euro, în timp ce liderii coliţiei din Parlament pretind că dezbaterea asupra austerităţii este încă în desfăşurare.

Premierul Greciei încrezător că Atena va primi următoarea tranşă din împrumutul de la UE şi FMI

Grecia va finaliza curând negocierile cu creditorii săi privind măsurile de austeritate pentru a continua să primească ajutorul financiar de care are nevoie, a afirmat premierul elen Antonis Samaras, potrivit Reuters.

'Grecia va obţine curând următoarea tranşă. Economia are nevoie de lichidităţi aşa cum deşertul are nevoie de ploaie', a afirmat Antonis Samaras în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Atena.

Ministrul elen de finanţe, Yannis Stournaras, a apreciat însă că, cel mai probabil, negociatorii nu vor reuşi să finalizeze discuţiile până la summitul UE care va avea loc joi.

Un oficial al Ministerului de Finanţe din Grecia a confirmat pentru Reuters că cele două părţi nu vor finaliza negocierile până joi şi vor relua discuţiile după summit. 'Nu vom avea un acord pe toate probleme până la summit. Sunt prea multe divergenţe. Lucrăm din greu pentru a îndeplini toate cerinţele, ca să obţinem până la mijlocul lunii noiembrie următoarea tranşă', a explicat oficialul elen.

Grecia a reluat la începutul lunii octombrie negocierile cu creditorii internaţionali (UE, BCE şi FMI), vizând deblocarea următoarei tranşe de împrumut, de 31,5 miliarde de euro, în schimbul noilor măsuri de austeritate ce prevăd economii de 13,5 miliarde de euro.

Premierul elen Antonis Samaras a avertizat la 5 octombrie că, fără următoarea tranşă din ajutorul internaţional, Grecia nu se mai poate descurca după luna noiembrie şi a sugerat că BCE ar putea sprijini statul elen printr-o rostogolire a bondurilor elene care ajung la scadenţă.

'Cheia o reprezintă lichidităţile. De aceea următoarea tranşă de credit este atât de importantă pentru noi', a declarat Samaras. Întrebat cât timp s-ar putea descurca Grecia fără ajutor, oficialul elen a răspuns: 'Până la sfârşitul lunii noiembrie, apoi nu vom mai avea numerar'.

BCE ar putea fi de ajutor acceptând rate mai scăzute ale dobânzii pentru obligaţiunile elene pe care le deţine 'sau ar putea aproba o rostogolire a acestor bonduri care ajung la scadenţă', a explicat premierul elen.


×