x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gripa pandemică loveşte puternic R. Moldova

Gripa pandemică loveşte puternic R. Moldova

de Vitalie Calugareanu    |    12 Noi 2009   •   00:00

Laboratorul din Chişinău care confirmă prezenţa virusului gripal de tip nou A/H1N1 în organismul uman nu mai face faţă numărului mare solicitări. Ca să stopeze infecţia, Ministerul moldovean al Sănătăţii a decis să administreze gratuit preparate pentru tratamentul bolii tuturor persoanelor care prezintă simptome de gripă.



În general, în Republica Moldova, situaţia în ceea ce priveşte expansiunea virusului gripal de tip nou este mai gravă decât în România, dar mai puţin gravă comparativ cu Ucraina. Până acum, în Republica Moldova, gripa de tip nou a răpit viaţa a patru persoane, dintre care trei au importat virusul din Federaţia Rusă. Numărul total al bolnavilor depăşeşte cifra de 400 la o populaţie de 3,5 milioane de locuitori, fără a lua în calcul Transnistria. Aceasta înseamnă că Moldova se află în situaţie de preepidemie.

Pentru a evita răspândirea virusului, Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a dispus ca toate persoanele suspecte de gripă să fie tratate la domiciliu de medicul de familie. Medicamentele sunt eliberate gratuit şi sunt administrate la primele semne de boală tuturor pacienţilor chiar în lipsa unei confirmări de laborator a virusului gripal de tip nou.

Ministrul moldovean al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, a făcut o legătură directă între panica provocată de expansiunea virusului în Moldova, Ucraina şi România şi procesele electorale din aceste ţări: "Ne-a vizitat expertul OMS, specialistul principal al Franţei şi consultantul Guvernului Franţei, Christopher Beron. Dumnealui a spus aşa - că în Europa, din toate ţările care au intrat în circuitul gripei pandemice, doar România, Moldova şi Ucraina dau dovadă de panică în societate. Doar aceste ţări sunt încă în proces electoral".

Mai multe farmacii din Chişinău au încercat să profite de panica din societate şi au majorat nejustificat preţurile la preparatele antivirale. Nu le-a mers însă! S-au pomenit cu inspectorii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei la uşă.

În lupta cu virusul gripal de tip nou, Guvernul de la Chişinău a dispus prelungirea vacanţei de toamnă a elevilor, a instituit carantină în grădiniţe, a întrerupt procesul de studii în instituţiile de învăţământ superior şi i-a trimis acasă pe studenţii din cămine. Ministrul Sănătăţii al R. Moldova, Vladimir Hotineanu, se aşteaptă ca virusul gripal de tip nou să lovească Moldova în trei valuri: "E pandemie. Este primul val... Al doilea val, mai greu, va fi în aprilie. Ultimul val, al treilea, va fi în octombrie 2010", a conchis ministrul moldovean.

×
Subiecte în articol: externe