x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grupul francez Engie a anunțat că nu va mai plăti dividendele aferente anului 2019

Grupul francez Engie a anunțat că nu va mai plăti dividendele aferente anului 2019

03 Apr 2020   •   11:32
Grupul francez Engie a anunțat că nu va mai plăti dividendele aferente anului 2019

Grupul francez Engie a anunțat că nu va mai plăti dividendele pentru 2019 şi şi-a retras previziunile privitoare la rezultatele financiare din acest an, din cauza crizei economice generate de pandemia cu coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

Aurotitățile din Franța va cere companiilor la care statul este acţionar să nu plătească dividende pentru 2019, a declarat luna trecută și ministrul Muncii, Muriel Penicaud. Declarația acestuia creşte presiunile pentru ca toate firmele franceze să renunţe la plata dividendelor.
"Decizia noastră de a anula plata dividendelor pentru 2019 a fost făcută pe fondul continuării incertitudinilor referitoare la durata şi amploarea acestei crize fără precedent", a afirmat preşedintele Engie, Jean-Pierre Clamadieu.

Compania planificase anterior să plătească 0,80 euro/acţiune pentru 2019 şi își propusese să realizeze în 2020 un profit, înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA), de circa 10,9 miliarde de euro.

Engie avea, la sfârșitul lunii februarie, unul dintre cele mai solide bilanţuri din sectorul de energie, cu lichidităţi de 16,4 miliarde de euro, inclusiv numerar în valoare de 8,6 miliarde de euro.

Sindicatele din Franța au cerut, în luna martie, executivului să le sprijine propunerile și Engie să renunţe la plata dividendelor planificate pentru 2019, pentru a facilita asigurarea fluxului de numerar şi pentru a ajuta la redresarea economiei, după ce se va sfârși pandemia.

Statul francez deţine o participaţie de 23,6% la Engie iar enunţarea la dividendele pe 2019 ar însemna un deficit de circa 461 milioane de euro.

Sindicatele susţin că Engie trebuie să facă tot posibilul pentru a-şi asigura fluxul de numerar, pentru a-şi sprijini clienţii şi furnizorii.
"În următorii ani, pentru a asigura nivelul de angajaţi şi dezvoltarea grupului în tranziţia energetică, propunem introducerea unei politici de dividende proporţională cu profitul net al grupului", susţin sindicatele. Acestea vor ca dividendele să fie în viitor de până în 50% din profitul net al Engie.

Grupul ENGIE este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice. ENGIE România este principala filială a Grupului în România şi deţine companiile Distrigaz Sud Reţele, ENGIE Servicii, ENGIE Building Solutions, Alizeu Eolian şi Brăila Winds.

×
Subiecte în articol: engie dividende