x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guenther Oettinger: Ajutorul pentru Grecia, "bagatelă" în comparaţie cu necesităţile Ucrainei

Guenther Oettinger: Ajutorul pentru Grecia, "bagatelă" în comparaţie cu necesităţile Ucrainei

17 Iun 2014   •   08:29
Guenther Oettinger: Ajutorul pentru Grecia, "bagatelă" în comparaţie cu necesităţile Ucrainei
Sursa foto: HANS PUNZ/EPA

Costul pachetului de salvare pentru Grecia nu a fost decât o 'bagatelă' în raport cu nevoile Ucrainei, ţară care se confruntă în prezent cu o profundă criză economică şi politică, a declarat luni comisarul european al energiei Guenther Oettinger, după ce a fost anunţată sistarea livrării gazelor ruseşti către Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

'Dacă vrem să ajutăm Ucraina, ţară cu 45 de milioane de locuitori, Grecia nu a fost decât o bagatelă în comparaţie cu aceasta. Aceasta nu se poate face într-o vară. Aceasta va necesita un ajutor cifrându-se la miliarde, cu participarea contribuabililor noştri şi a alegătorilor noştri, a Comisiei Europene, a SUA, a Canadei şi a Fondului Monetar Internaţional. Dar dacă nu suntem pregătiţi să le dăm ajutorul nostru, costul unui război civil şi al scindării unei ţări atât de mari va fi incomparabil mai ridicat', a declarat Oettinger la Bratislava, capitala Slovaciei, vecină Ucrainei.

Rusia a decis luni să întrerupă livrările de gaze Ucrainei după eşecul negocierilor dintre ele, ceea ce ar putea afecta Europa şi agrava cea mai profundă criză pe continent de la sfârşitul Războiului rece.

Din cauza eşecului negocierilor asupra preţului gazelor ruseşti furnizate Ucrainei şi asupra datoriei de 4,5 miliarde de dolari acumulate de Kiev, Moscova a decis să nu mai livreze Ucrainei decât cantităţile de gaze pe care aceasta le va plăti în avans.

×