x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guest scrie in Jurnalul National

Guest scrie in Jurnalul National

29 Mar 2004   •   00:00

"Idealuri si angajamente comune" este titlul editorialului semnat de ambasadorul american Michael Guest.

Astazi, Casa Alba va gazdui ceremonia prin care sapte noi state vor fi primite ca membre in Alianta Nord-Atlantica. Aceasta extindere reprezinta inca un pas spre indeplinirea promisiunii facute la Summit-ul de la Praga, in noiembrie 2002, unde liderii Aliantei si-au luat angajamentul sa aduca in NATO „noi membri, noi capacitati si noi relatii". Suntem mandri ca acest moment a venit.

Intrarea Romaniei in NATO este continuarea unui proces de transformare care a inceput in decembrie 1989, cand cetatenii acestei tari s-au opus unui regim opresiv si dictatorial, pentru a-l schimba. Si, evident, pe parcurs se asteapta mai multe schimbari care vor avea loc in Romania. NATO este o comunitate de valori comune, ai carei membri sunt dedicati adevaratei democratii, liberului arbitru si respectarii legii. Aceste valori trebuie consolidate pe mai departe in Romania. Statele Unite au ramas dedicate sprijinirii Romaniei si noilor nostri aliati in acest efort sustinut, major pentru calea istorica aleasa de tarile acestei regiuni.

O data cu statutul de membru NATO apar, evident, si obligatiile. Fiind prima dintre fostele tari comuniste care s-a alaturat programului NATO „Parteneriat pentru Pace", Romania s-a distins in tot acest timp in procesul de reforma a armatei, care a facut-o sa devina un pilon de securitate in regiune. Astazi, mai mult de 1.500 de soldati romani isi fac datoria cu cinste, fie in cadrul operatiunilor NATO, fie alaturi de soldatii statelor membre NATO in Afganistan, Irak sau Balcani.

Secretarul de stat Colin Powell a numit NATO „forta centrala organizatoare intr-o retea uriasa de relatii care tine impreuna America de Nord si Europa". Ramanem dedicati tarilor din cadrul acestui parteneriat si lucram pentru a ne asigura ca structuri ca NATO pot face fata naturii schimbatoare a provocarilor aduse civilizatiei noastre comune.

In numele Guvernului meu si al poporului american, ii felicit pe toti cetatenii romani pentru succesul istoric pe care il marcam astazi. Va stam alaturi pentru cauza libertatii si suntem mandri sa va avem ca parteneri in misiunea de a obtine o lume mai sigura, mai democratica si mai prospera.


Ambasador Michael Guest

×
Subiecte în articol: externe nato