x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvern pentru conciliere politică

Guvern pentru conciliere politică

de Delia Zahareanu    |    19 Mai 2007   •   00:00
Guvern pentru conciliere politică
Sursa foto: -/

Premierul François Fillon şi-a anunţat ieri-dimineaţă echipa sa guvernamentală, alcătuită din 15 miniştri, care au şi "intrat in păine" ieri după-amiază, la prima şedinţă comună a executivului, ţinută in prezenţa preşedintelui Nicolas Sarkozy. Iar noua agendă a guvernului Fillon a atacat subiecte grele de campanie.


Â

Premierul François Fillon şi-a anunţat ieri-dimineaţă echipa sa guvernamentală, alcătuită din 15 miniştri, care au şi "intrat in păine" ieri după-amiază, la prima şedinţă comună a executivului, ţinută in prezenţa preşedintelui Nicolas Sarkozy. Iar noua agendă a guvernului Fillon a atacat subiecte grele de campanie.

Â

Â

 Un guvern "de deschidere", după cum a fost descris de presa franceză, formula executivului anunţată ieri-dimineaţă de noul premier François Fillon se doreşte o echilibrare a reprezentării forţelor politice mari ale Hexagonului. Cei 15 miniştri care şi-au ocupat ieri după-masă fotoliile la prima şedinţă a noului executiv sunt fie apariţii noi la un asemenea nivel oficial, precum este cazul ministrului pentru cheltuielile publice, Eric Woerth, fostul trezorier al UMP, fie "importuri" strategice din guvernul Villepin, emblematică pentru această situaţie fiind Michelle Alliot-Marie, fostul ministru al Apărării, căreia i s-a incredinţat fostul portofoliu al lui Nicolas Sarkozy, Ministerul de Interne, la care s-a adăugat şi gestionarea teritoriilor de peste mări. Centristul Hervé Morin, din partea UFD-ului, preia portofoliul Apărării. Surpriza a venit de la numirea carismaticului Bernard Kouchner, fost ministru al Sănătăţii şi membru marcant al Partidului Socialist la şefia diplomaţiei franceze.

Â

 DIVERSITATE. La scurt timp după anunţul lui François Fillon, secretarul general al Partidului Socialist, Francois Hollande, a anunţat că Bernard Kouchner nu mai este membru al formaţiunii politice de stănga, relatează AFP. La conducerea economiei franceze a fost adus Jean-Louis Berloo.

Â

 Cel mai important portofoliu din guvern a fost păstrat pentru Alain Juppé, fost premier, care ocupă in noul guvern ce-a de-a doua poziţie ca importanţă la conducerea Ministerului Dezvoltării. Juppé este, de altfel, dintre toţi membrii cabinetului singurul care deţine rangul de ministru de stat. Emblematica purtătoare de cuvănt a lui Sarkozy in perioada campaniei electorale, Rachida Dati, a primit Justiţia, fiind considerată o premieră absolută in Franţa incredinţarea unui astfel de ministeriat unei persoane care provine dintr-o familie de imigranţi. Dintre cei 15 miniştri, şapte sunt femei.

Â

Şedinţa de guvern numărul 1

Pentru a trimite clar un mesaj că impreună cu echipa sa guvernamentală, condusă de Fillon, nu pierde nici o clipă pentru a realiza promisiunile din campanie, Nicolas Sarkozy a prezidat ieri prima şedinţă comună de guvern. Asta după ce in cursul dimineţii de ieri, preşedintele francez s-a deplasat la Toulouse, pentru a purta discuţii cu reprezentanţii firmei Airbus, ca parte din soluţionarea complicatului dosar EADS, companie a cărei preşedinţie este deţinută in părţi egale de Franţa şi de Germania. Pe agenda de lucru a şedinţei de guvern de ieri se aflau teme dificile, precum EADS, stabilirea modalităţilor de asigurare a unor servicii minime in cazul grevei in cadrul serviciilor de interes public, precum transportul in comun, discutarea săptămănii de lucru de 35 de ore de muncă, reforma educaţiei, precum şi dosarul extrem de sensibil al pensionărilor, in care companiile care beneficiază de regimuri speciale (căile ferate, transporturile in comun) trebuie să-şi armonizeze prevederile cu cele care normează celelalte categorii de pensionari.

×
Subiecte în articol: externe guvern