x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul britanic a respins cererea Scoției privind un nou referendum de independență

Guvernul britanic a respins cererea Scoției privind un nou referendum de independență

19 Dec 2019   •   15:04
Guvernul britanic a respins cererea Scoției privind un nou referendum de independență

Guvernul de la Londra a respins cererea premierului scoţian Nicola Sturgeon privind organizarea unui nou referendum de independenţă, afirmând că acest scenariu ar submina rezultatul primului referendum, desfăşurat în urmă cu cinci ani.
''Un al doilea referendum privind independenţa, organizat anul viitor, ar fi o iniţiativă nocivă. Ar submina rezultatul decisiv al referendumului din 2014 şi promisiunea făcută poporului scoţian că a fost un vot unic într-o generaţie'', a explicat executivul de la Londra într-o notă-anexă la agenda legislativă.

Un 'dosar constituţional şi democratic' de 39 de pagini, publicat joi pe site-ul guvernului scoţian, prezintă principalele idei ale acestui proiect.

La alegerile parlamentare desfăşurate pe 12 decembrie în Regatul Unit, Partidul Naţional Scoţian (SNP), condus de Nicola Sturgeon, a câştigat 47 din cele 59 de circumscripţii din această provincie. Nicola Sturgeon consideră că acest rezultat îi conferă în mod incontestabil un mandat pentru a organiza un nou referendum, chiar dacă, recunoaşte ea, victoria nu este considerată dinainte câştigată.

În 2014, la un prim referendum pe această temă, 55% dintre scoţieni au decis rămânerea sub coroana britanică. Doi ani mai târziu, la referendumul cu privire la Brexit, în Scoţia s-a votat în proporţie de 62% pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: scotia