x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul britanic, la vânătoare de bogătaşi evazionişti

Guvernul britanic, la vânătoare de bogătaşi evazionişti

de Rador    |    11 Apr 2012   •   11:54
Guvernul britanic, la vânătoare de bogătaşi evazionişti

Fie ca doneaza bani unor actiuni de caritate, fie ca investesc in afaceri cu grad ridicat de risc, fie ca pur si simplu fac asigurari de viata in folosul copiilor, scapand astfel de taxele de mostenire, multi oameni instariti din Marea Britanie beneficiaza de importante reduceri ale impozitelor. Toate aceste metode sunt insa legale si nu pot fi considerate evaziune fiscala, dar restrictionarea lor este la indemana Guvernului. Deocamdata, doar organizatiile de caritate si-au aratat ingrijorarea ca banii pe care-i primesc s-ar putea imputina intr-o perioada oricum dificila din cauza masurilor de austeritate aplicate de Guvern.

In Marea Britanie, persoanele care fac donatii au dreptul de a solicita returnarea unui procent din taxele platite. Cu cat donatia este mai mare, cu atat creste si procentul pe care statul trebuie sa-l inapoieze, in prezent neexistand o limita in aceasta privinta. Reprezentantii Guvernului sustin insa ca aceasta situatie a devenit o portita de scapare pentru multi dintre bogatii din Marea Britanie, care sunt dispusi sa doneze bani in schimbul returnarii taxelor.

Potrivit Executivului, aceasta varianta se afla in primele trei intr-un top al practicilor folosire de cei care doresc sa evite contributiile catre stat, existand informatii ca unele donatii ar fi facute chiar catre organizatii caritabile fictive, inregistrate in teritoriile de peste mari. Intr-un interviu acordat cotidianului "Daily Telegraph", ministrul de finante George Osborne s-a declarat socat de amploarea fenomenului. "Am fost socat sa vad ca unii dintre cei mai bogati oameni ai tarii si-au aranjat lucrurile in asa fel incat sa nu plateasca niciun fel de taxe. Chiar daca se folosesc de prevederile legale existente, aceste practici nu sunt corecte din punct de vedere moral.

Vorbim aici de persoane care castiga milioane de lire sterline pe an, iar principiul general e ca toti ar trebui sa platim taxe" - a declarat ministrul de Finante. El a anuntat ca, din luna aprilie a anului viitor, legislatia va fi modificata, astfel incat donatorii sa poata solicita returnarea a cel mult 50.000 de lire sterline sau a 25% din totalul veniturilor declarate. Aceasta masura a starnit insa furia organizatiilor de caritate, care sustin ca, astfel, vor pierde un numar foarte mare de donatori. Ele au criticat Guvernul pentru ca ar incerca sa puna o limita asupra generozitatii si considera ca este gresit sa se plece de la premisa ca toti cei care dau bani pentru scopuri caritabile o fac pentru a evita taxele.

E o masura care ar trebui sa-i coste pe cei bogati, dar, in fapt, e una care-i afecteaza cel mai mult pe cei saraci, pentru ca, in lipsa donatorilor, organizatiile de caritate nu vor mai putea sa-i ajute la fel de mult ca si pana acum. Impactul pe care-l va avea decizia Guvernului va avea consecinte serioase asupra societatii, au avertizat reprezentantii orgaznitiilor de caritate. Chestionati de presa britanica pe aceasta tema, multi dintre cei cunoscuti pentru sumele generoase acordate unor astfel de organizatii au declarat ca, pe viitor, se gandesc sa renunte sau cel putin sa reduca nivelul donatiilor pe care le fac.

×