x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul chinez a furat numeroase date secrete ale US Navy

Guvernul chinez a furat numeroase date secrete ale US Navy

09 Iun 2018   •   11:00
Guvernul chinez a furat numeroase date secrete ale US Navy

Piraţi cibernetici în serviciul guvernului chinez a furat o mulţime de date secrete de la un subcontractant al Marinei americane, inclusiv planurile unei rachete antinavă lansate de pe un submarin, a informat vineri Washington Post, relatează AFP. 

Anchetatorii au precizat pentru cotidian că atacul împotriva serverelor acestui subcontractant au fost derulate în ianuarie şi februarie de "hackeri" ai ministerului securităţii de stat, aflaţi în provincia Guangdong. 

Subcontractantul, al cărui nume nu a fost dezvăluit de jurnal, lucrează pentru Naval Undersea Warfare Center, cu baza la Newport, pe Coasta de Est a Statelor Unite. Este centrul însărcinat cu cercetarea şi dezvoltarea armelor submarine ale Marinei americane. 

Experţii sunt de părere că flota de submarine americane - submarine nucleare de atac sau vase purtând rachete intercontinentale nucleare - oferă ţării un avantaj încă sigur în faţa unor adversari ac Rusia sau China, care îşi dezvoltă în ritm rapid propria flotă de submarine. 

Washington Post a afirmat că piraţii au reuşit să fure 614 gigabytes de date, inclusiv despre senzori, sisteme de criptare şi un proiect puţin cunoscut cu numele de cod "Sea Dragon". 

Pentagonul a fost avar cu informaţiile despre acest proiect lansat în 2012 şi care are ca scop să adapteze tehnologiile existente la noi utilizări. 

La solicitarea US Navy, Washington Post a acceptat să nu ofere detalii legate de noua rachetă antinavă, menţionând doar că este un dispozitiv supersonic ce poate fi lansat de pe un submarin. 

Purtătorul de cuvânt al Marinei, comandantul Bill Speaks, nu a făcut comentarii legate de articolul din cotidian, invocând motive de securitate. El a ţinut să menţioneze doar că Pentagonul se adaptează continuu la ameninţările cibernetice. 

Hackerii chinezi au constant ca ţintă armata americană pentru a încerca să sustragă secrete asupra materialelor sau procedurilor. Recent, Pentagonul a recunoscut că aceştia au reuşit să fure informaţii cruciale despre F-35, avionul militar de asalt monoloc din generaţia a cincea, precum şi despre noua versiune a faimosului sistem de rachete antibalistice Patriot.

AGERPRES

×