x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul italian, pus în dificultate de o înregistrare a unei discuţii despre finanţele publice

Guvernul italian, pus în dificultate de o înregistrare a unei discuţii despre finanţele publice

24 Sep 2018   •   18:18
Guvernul italian, pus în dificultate de o înregistrare a unei discuţii despre finanţele publice

O înregistrare în care purtătorul de cuvânt al guvernului italian condus de premierul Giuseppe Conte ameninţă că va 'elimina o maree' de funcţionari din sectorul finanţelor dacă aceştia împiedică realizarea unor promisiuni electorale pune într-o situaţie stânjenitoare guvernul condus de formaţiunea de extremă-dreapta Liga împreună cu cea antisistem Mişcarea 5 Stele (M5S), relatează luni AFP. 

În înregistrarea publicată iniţial de doi jurnalişti ai ediţiei italiene a Huffington Post şi preluată apoi pe larg de presa italiană, purtătorul de cuvânt Rocco Casalino, apropiat de M5S, anunţă o 'mega-răzbunare' împotriva funcţionarilor de la finanţe 'dacă nu scot banii alocaţi venitului pentru cetăţenie'. 

'O maree de funcţionari ai Ministerului de Finanţe vor fi eliminaţi în 2019, va fi cu cuţitele pe masă', a spus Casalino într-o discuţie off-the-record (conversaţie asupra cărora ziariştii se angajează să păstreze confidenţialitatea) cu doi ziarişti ai Huffington Post, care însă nu consideră că ar fi încălcat un angajament de confidenţialitate prin divulgarea conţinutului acestei discuţii. 

Apariţia acestei înregistrări survine cu numai câteva zile înainte ca executivul de la Roma să prezinte un proiect de lege privind finanţele publice. 

Aşa-numitul venit pentru cetăţenie, un fel de venit minim garantat pentru orice persoană majoră şi al cărui cuantum propus de guvernul italian este de 780 de euro pe lună, provoacă divergenţe mai ales din cauza costului său semnificativ pentru finanţele publice ale Italiei, a doua cea mai îndatorată ţară din Uniunea Europeană (după Grecia) şi ale cărei finanţe sunt atent monitorizate de instituţiile europene care insistă asupra guvernului de la Roma să respecte ţinta de deficit. 

Ministrul italian al economiei, Giovanni Tria, neafiliat politic, dar susţinut de formaţiunea Liga, a promis că nu va accepta măsuri în urma cărora anul viitor deficitul finanţelor publice să depăşească ţinta de 1,6% din PIB, chiar dacă aceasta ar însemna nerespectarea unor promisiuni electorale. 

Însă liderul Ligii, vicepremierul Matteo Salvini, consideră că 'cifrele deficitului după virgulă nu contează pentru nimic' şi a pledat pentru o lege a finanţelor 'curajoasă, expansivă şi care să genereze creştere' economică.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: inregistrare finante finante publice italia