x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "A încetat din viaţă remarcabilul lider politic, preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov"

"A încetat din viaţă remarcabilul lider politic, preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov"

02 Sep 2016   •   22:24
"A încetat din viaţă remarcabilul lider politic, preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov"
Sursa foto: kremlin.ru

Guvernul şi Parlamentul de la Taşkent au difuzat vineri seară un comunicat comun în care anunţă că preşedintele Islam Karimov a încetat din viaţă, transmite agenţia EFE.

'Pe 2 septembrie, în urma unei boli grave, a încetat din viaţă remarcabilul lider politic, preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov', semnalează textul în care se mai menţionează că înmormântarea va avea loc sâmbătă, 3 septembrie, la Samarkand, oraşul natal al lui Karimov. Au fost declarate trei zile de doliu naţional.

Televiziunea de stat de la Taşkent a confirmat de asemenea decesul, precizând că acesta a survenit în urma unei hemoragii cerebrale. În vârstă de 78 de ani, Karimov a fost spitalizat săptămâna trecută în urma unui accident vascular cerebral.

Mai mulţi şefi de stat au transmis condoleanţe, inclusiv preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi cel rus, Vladimir Putin. Acesta din urmă l-a delegat pe premierul Dmitri Medvedev să participe la funeraliile de la Samarkand.

Comisia care va organiza aceste funeralii este condusă de premierul Chavkat Mirzioev, fapt care ar putea fi un indiciu cu privire la rolul pe care acesta l-ar putea juca în perioada post-Karimov, deocamdată nefiind clar cine ar putea fi noul preşedinte al Uzbekistanului, ţară unde practic nu există opoziţie. Preşedintele Senatului, Nigmatilla Iuldaşev, ar urma să preia temporar funcţia de preşedinte până la organizarea unui nou scrutin.

În această săptămână guvernul a negat informaţiile conform cărora un posibil succesor al lui Karimov, vicepremierul şi ministrul de finanţe Rustam Azimov, a fost plasat în arest la domiciliu, în contextul unor zvonuri privind lupte intestine în cercul de apropiaţi al lui Karimov.

Aflat la putere încă de la declararea independenţei faţă de URSS, în anul 1991, Karimov a fost acuzat de numeroase ONG-uri că a trucat scrutinul în urma căruia a fost reales ultima oară, în anul 2015, alte acuzaţii făcând referire la arestarea arbitrară a sute de opozanţi sau practicarea torturii în închisori.

Uzbekistanul a sărbătorit joi Ziua Independenţei, dar media au relatat că ţara pare să se pregătească pentru înmormântarea lui Karimov.

Uzbekistanul a rămas în mare parte în sfera de influenţă a Rusiei şi după anul 1991, dar în acelaşi timp a ajutat forţele americane în timpul războiului din Afganistan, permiţându-le să utilizeze o bază uzbecă importantă pentru transportul trupelor.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: islam karimov uzbekistan guvern parlament