x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul si secretele NATO

Guvernul si secretele NATO

28 Apr 2004   •   00:00

Informatiile clasificate ale Aliantei Nord-Atlantice vor fi la indemana majoritatii membrilor cabinetului de la Sofia, condus de fostul rege Simeon Saxa de Coburg-Gotha.

LAVINIA TUDORAN

CEI 11 NOROCOSI. Dintre cei 21 de ministri, 11, inclusiv cei trei vicepremieri, au obtinut acces la secretele NATO. Potrivit cotidianului Duma preluat de Rador, anuntul a fost facut de catre presedintele Comisiei de Stat pentru Protectia Informatiilor, Sveta Markova. Ea a declarat ca premierul bulgar a prezentat personal lista cu ministrii care au primit acest drept in urma verificarilor de rutina. Numele demnitarilor nu au fost dezvaluite insa de publicatia bulgara. In afara de ministri, se mai stie ca va avea acces la secretele aliantei de la Bruxelles si seful Statului Major General al Armatei bulgare, generalul Nikola Kolev.

RESPINSII. Nici numele celor respinsi nu au fost date publicitatii. „Nu ar fi corect din punct de vedere etic sa dezvaluim numele persoanelor care, dintr-un motiv sau altul, nu au primit acest certificat, deoarece le-am putea prejudicia viitorul profesional si social", a explicat Markova.

AVOCATI PUTINI. „Duma" scrie ca, pana acum, Comisia de Stat pentru Protectia Informatiilor a eliberat 450 de certificate care permit accesul la informatiile clasificate NATO. De asemenea, au mai fost date aproximativ 1.300 de permise pentru accesul la secretele bulgare.

Ziarul bulgar comenteaza ca printre persoanele „de incredere" figureaza numai trei avocati, ceea ce ingreuneaza procedura judiciara. Dar, potrivit planurilor de dezvoltare a Comisiei de Stat pentru Protectia Informatiilor, organigrama institutiei va cuprinde, păna in anul 2006, un numar de 200 de specialisti. In prezent, personalul tehnico-administrativ al Comisiei se ridica la numai 50 de salariati.
×
Subiecte în articol: externe