x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul turc a renunţat la planul de a accesa o parte din rezervele Băncii centrale

Guvernul turc a renunţat la planul de a accesa o parte din rezervele Băncii centrale

17 Mai 2019   •   18:48
Guvernul turc a renunţat la planul de a accesa o parte din rezervele Băncii centrale

Guvernul turc a abandonat, pentru moment, un plan care viza transferul a aproximativ 40 de miliarde lire (6,6 miliarde dolari) din rezervele Băncii Centrale pentru acoperirea deficitului bugetar, au declarat vineri pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

Anterior, Reuters a informat că Trezoreria şi Ministerul de Finanţe din Turcia lucrau la un act legislativ ce ar fi permis transferul unei părţi din rezervele legale ale Băncii Centrale către bugetul central, în încercarea de a acoperi deficitul bugetar şi a susţine lira.

"Acest plan a fost abandonat pentru moment" a declarat una din surse sub protecţia anonimatului.

Economiştii s-au declarat îngrijoraţi de acest plan neortodox de a susţine moneda Turciei. În plus, analiştii au atras atenţia că un astfel de stimulent, înaintea reluării alegerilor municipale din Istanbul, ar putea fi urmat de o înăsprire.

Rezervele legale sunt separate de rezervele valutare şi reprezintă sumele puse deoparte de Banca Centrală a Turciei din profituri şi sunt destinate să fie utilizate în circumstanţe excepţionale.

În cazul în care intenţia ar fi fost pusă în practică, acest transfer ar fi reprezentat a doua măsură de acest fel a autorităţilor de la Ankara pentru a susţine bugetul. În luna ianuarie, Banca Centrală a Turciei a transferat aproximativ 37 miliarde lire din profitul său către Trezorerie, cu trei luni mai devreme decât era programat acest transfer. În pofida transferului din ianuarie, bugetul Turciei a înregistrat un deficit de 54,5 miliarde lire în primele patru luni ale anului. Aceasta în condiţiile în care Guvernul de la Ankara prognozează pentru întregul an 2019 un deficit bugetar de 80,6 miliarde lire. 

Economia Turciei a intrat în recesiune după ce anul trecut cotaţia lirei s-a prăbuşit cu 30%, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: guvernul turc banca centrala rezerve