x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guy Verhofstadt: Brexit a fost o "tragedie pentru Europa"

Guy Verhofstadt: Brexit a fost o "tragedie pentru Europa"

23 Mai 2019   •   17:36
Guy Verhofstadt: Brexit a fost o "tragedie pentru Europa"

Eurodeputatul belgian Guy Verhofstadt (ALDE) a afirmat joi la Budapesta că votul Marii Britanii în favoarea plecării din Uniunea Europeană a fost o "tragedie pentru Europa", dar care a avut drept efect ca niciun alt european să nu mai dorească retragerea ţării sale din bloc, relatează Reuters.
"Brexit este practic o tragedie pentru Europa", a spus Verhofstadt, negociator al Parlamentului European în dosarul retragerii britanice, în cadrul unei conferinţe de presă în capitala ungară.
"Când o ţară mare cum este Marea Britanie părăseşte UE, e greu să spui că e fantastic", a adăugat fostul premier belgian.
"Dar - a menţionat acesta - de la Brexit încoace, în majoritatea statelor, oamenii nu vor ca ţara lor să iasă din Uniune. Nimeni nu mai vrea Nexit, plecarea Olandei, sau Frexit, plecarea Franţei... Ce constatăm după Brexit este că ideea europeană este mai populară ca oricând", a susţinut Verhofstadt.
Acesta a adăugat că i se pare "foarte ironic" faptul că o ţară care şi-a declarat dorinţa de a pleca este nevoită, totuşi, să organizeze alegeri europene.
"Totuşi, am încredere că rezultatul acestor alegeri din Marea Britanie va reflecta un sprijin uriaş pentru partidele pro-europene", a mai spus Verhofstadt.
El şi-a exprimat totodată încrederea că alianţa sa liberală ALDE va forma împreună cu formaţiunea preşedintelui francez Emmanuel Macron, La Republique en Marche, un grup centrist puternic cu un rol decisiv în PE, întrucât socialiştii şi conservatorii nu vor reuşi să obţină o majoritate, pentru prima dată de când sunt organizate alegeri europene, din 1979.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Guy Verhofstadt brexit