x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Habemus candidat(um)”, zic ruşii. Iar Putin

„Habemus candidat(um)”, zic ruşii. Iar Putin

de Marina Constantinoiu    |    20 Dec 2011   •   21:00
„Habemus candidat(um)”, zic ruşii. Iar Putin

Comisia Electorala Centrala (CEC) din Rusia a inregistrat marti candidatura premierului Vladimir Putin la alegerile prezidentiale din 4 martie 2012, relateaza RIA Novosti.

Putin, care candideaza din partea partidului Rusia Unita, va reveni probabil in functia de sef al statului dupa ce a indeplinit doua mandate de presedinte intre 2000 si 2008. El a devenit astfel primul candidat inre­gistrat oficial de CEC.

In afara de Putin, alti potentiali candidati la prezidentialele din martie mai sunt liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov, liderii celorlalte doua partide ale opozitiei parlamentare, Vladimir Jirinovski (Partidul Social-Democrat, nationalist) si Serghei Mironov (Rusia Dreapta, centru-stanga), precum si Grigori Iavlinski (Iabloko, liberal). In afara candidatilor partidelor politice, si candidatii independenti pot sa se inscrie in cursa, dupa ce prezinta doua milioane de semnaturi. Printre acestia se numara guvernatorul regiunii Irkutk, Dmitri Mezentev, miliardarul Mihail Prohorov, fostul primar din Vladivostok Viktor Cerepkov, Renat Hamiev din Orenburg si liderul partidului neinregistrat Volia (Vointa) Svetlana Piunova. Toti candidatii la prezidentiale vor continua sa isi indeplineasca obligatiile de serviciu in cursul campaniei electorale, a precizat secretarul CEC Nikolai Konkin. 'Premierul nu trebuie sa-si paraseasca functia pe parcursul campaniei electorale', a declarat Konkin, adaugand ca acelasi lucru este valabil si pentru ceilalti candidati.

In alta ordine de idei: lideri ai mis­carii de protest a opozitiei ruse sunt vizati de un scandal, dupa ce un site pro-Kremlin a postat in noaptea de luni spre marti inregistrari ale unor con­versatii telefonice private in care acestia isi adreseaza jigniri, relateaza Fi­nancial Times, citat de Mediafax. Di­fuzarea acestor inregistrari, in care apar cuvinte ca 'ticalos', 'catea' sau 'idiot' ar putea diviza si mai mult mis­carea fragmentata de protest, ai ca­rei lideri par sa lupte intre ei la fel cum lupta cu Kremlinul, inaintea unei demonstratii planuite pentru ziua de 24 decembrie, comenteaza pu­blicatia britanica. Fisierul audio care contine conversatii telefonice in­t­erceptate a fost postat pe Lifenews.ru, un site al holdingului NewsMedia-Rus, controlat de Iuri Kovalciuc, un apropiat al premierului Vladimir Putin. In materialul publicat alaturi de fisier, Lifenews.ru nu spune cum a obtinut cele sase ore de inregistrari ale convorbirilor lui Boris Nemtov.

'Este o incercare de provocare a unor disensiuni (in randul miscarii de protest), dar nu va reusi', a de­cla­rat Nemtov, liderul miscarii Solida­ritatea, implicata in organizarea demonstratiei de pe 10 decembrie, la care au participat intre 50.000 si 80.000 de persoane. In opinia sa, Kremlinul se afla in spatele difuzarii convorbirilor. In conversatii, care par dinainte de protestele de pe 10 decembrie, Nemtov si Ievghenia Chirikova, un alt lider al opozitiei isi exprima dezacordul in privinta tacticii. Chirikova insista sa fie organizata o demonstratie in fata Krem­linului, fara permisiunea Primariei Moscova, in timp ce Nemtov a negociat un protest legal, departe de se­diul Presedintiei. Intr-o conversatie, acesta o acuza ca ar cauta sa-l 'smulga de bani', desi il 'improasca cu noroi', acuzandu-l de 'cardasie' cu ad­ministratia Moscovei in cadrul negocierilor.

×
Subiecte în articol: externe