x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fum alb la Vatican. HABEMUS PAPAM! Argentinianul Jorge Mario Bergoglio. El va lua numele de Francisc I-ul

Fum alb la Vatican. HABEMUS PAPAM! Argentinianul Jorge Mario Bergoglio. El va lua numele de Francisc I-ul

13 Mar 2013   •   20:17
Fum alb la Vatican. HABEMUS PAPAM! Argentinianul Jorge Mario Bergoglio. El va lua numele de Francisc I-ul

În celebra Capelă Sixtină, unde se află cei 115 cardinali care s-au adunat în Conclavul pentru alegerea noului Suveran Pontif, cel de-al 266-lea, alegerea s-a făcut. Argentinianul Jorge Mario Bergolio, care va lua numele de Francisc I. Noul Suveran Pontif are 76 de ani şi s-a născut la 17 decembrie 1936.
Este primul Papă din America Latină, o zonă a lumii care luptă pentru dreptate socială, şi primul iezuit care devine Papă.

Semnalul a fost dat de fumul alb care a ieşit pe coşul care se află în centrul atenţiei întregii lumi, de la reuniunea Conclavului. Nimeni nu se aştepta ca un nou Papă să fie ales în prima zi a acestuia.
Cardinalul francez Jean-Louis Tauran a făcut anunţul oficial de la balconul papal: “Habemus papam!”. La apariţia Papei Francisc în balcon, a fost intonat imnul Argentinei.
Prima rugăciune rostită de Papa Francisc a fost "Tatăl nostru", după care a rostit rugăciunea "Ave Maria".

Primul mesaj către credincioşi
Papa Francisc I a dat miercuri seara, în prima apariţie publică în faţa credincioşilor, prima binecuvântare către oraş şi lume, “tuturor bărbaţilor şi femeilor de bună-credinţă”.
“Se pare că au mers să mă caute până la capătul lumii cardinalii electori”, a declarat Papa Francisc I-ul, argentinianul Jorge Mario Bergoglio, în primul său discurs.
El a îndemnat la rugăciune pentru predecesorul său, Benedict al XVI-lea. Noul Papă i-a invitat pe credincioşi să “meargă pe calea fraternităţii, a iubirii şi a evanghelizării” şi a cerut pelerinilor să păstreze un minut de reculegere:”Rugaţi-vă pentru mine şi daţi-mi binecuvântarea voastră!”.

Ca şi cardinal al Buenos-Aires-ului, Papa Francisc s-a impus în conştiinţa credincioşilor prin modestia de care a dat dovadă, el a renunţat la limuzina oferită, folosind pentru deplasare transportul în comun. Şi locunţa sa este una foarte austeră,  Francisc alegând să-şi gătească singur.

Uniunea Europeană i-a urat “Pontificat lung şi binecuvântat!”

Noul Suveran Pontif, Francisc I-ul, a primit felicitări din partea Uniunii Europene, care i-a urat un pontificat “lung şi binecuvântat”, pentru a putea “apăra şi promova valorile fundamentale ale păcii, solidarităţii şi demnităţii umane”.
“Suntem convinşi că Sanctitatea Voastră va continua cu forţă şi determinare lucrarea predecesorului Vostru, pentru a apropia popoarele şi religiile lumii”, i-au scris, într-un comunicat, preşedinţii Consiliului European, Herman Van Rompuy şi al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Povestea fumului
Fumul, alb sau negru, iese din hornul care este montat pe acoperişul Capelei Sixtine cu ocazia Conclavului. Fumul alb este semnul că Papa a fost ales; cel negru este semnul că încă nu a fost ales Suveranul Pontif.
Culoarea albă se obține din arderea buletinelor de vot împreună cu paie ude şi/sau substanţe chimice.
Fumul negru se obține prin arderea buletinelor de vot, la care se adaugă substanţe chimice. La Conclavul din acest an, fumul alb a fost însoţit de sunetul clopotelor Bazilicii Sfântul Petru.

Două zile de Conclav
Cei 115 cardinali electori au ales miercuri seară noul Papă, după două zile în care au încercat în repetate rânduri să-l desemneze pe succesorul lui Benedict al XVI-lea, care şi-a anunţat demisia la sfârşitul lunii februarie, o premieră pentru Biserică, în ultimii 700 de ani.

Marţi a fost fum negru
Când marţi seară, la ora locală 19:41, a început să iasă din coşul de pe Capela Sixtină un nor dens şi intens de fum negru, dezamăgirea credincioşilor şi a curioşilor veniţi să asiste la eveniment în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, unde erau prezente mii de persoane, în ciuda frigului şi a ploii, a fost mare. “Nuuuuu....!” a urlat mulţimea, care spera să vadă fum alb, chiar dacă niciodată, în istoria Conclavelor, Papa nu a fost ales la primul scrutin.

Inspiraţi de Michelangelo

Cardinalii electori, închişi “cu cheia” (cum clave) în Capela lui Michelangelo după ceremonia “Extra omnes” (Afară cei neelectori), şoptită de maestrul de ceremonii de la Vatican, monseniorul italian Guido Marini, au purtat o noapte de tratative la reşedinţa Santa Marta din incinta Vaticanului, unde au fost cazaţi.
O majoritate de 77 cardinali este necesară pentru a alege Suveranul Pontif.

Urgentarea Conclavului, Papă până la Paşte

Demisia fără precedent a Papei Benedict al XVI-lea a fost urmată de un vot unanim pentru a începe Conclavul cât mai curând posibil.
"În mod tradiţional, trebuia să existe o perioada de doliu", a declarat Robert Somerville, cercetător al creştinismului occidental pre-modern de la Universitatea Columbia. Potrivit lui Somerville, există în mod normal o perioadă de aşteptare după moartea unui Papă, înainte de a fi ales unul nou. În acest caz neobişnuit, cardinalii s-au înghesuit la Roma pentru a începe imediat Conclavul.
Somerville a declarat că Biserica Catolică şi cardinalii ar fi dorit astfel să aibă un nou Papă până de Paşti, o sărbătoare foarte importantă pentru catolicii din întreaga lume.

×
Subiecte în articol: papa