x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hackerii au răvăşit şi reţeaua de calculatoare a Fondului Monetar.

Hackerii au răvăşit şi reţeaua de calculatoare a Fondului Monetar.

de Alexandru Radescu    |    12 Iun 2011   •   21:00

Atacuri informatice de amploare se succed cu viteza ametitoare. Grupuri cyber-informatice bine organizate tintesc mari institutii mondiale, corporatii, nu "iarta" nimic. Daca in ur­ma cu o saptamana insusi FBI anunta in­chiderea unui site specializat in com­baterea criminalitatii informati­ce dupa ce a fost atacat de un grup de hackeri, a venit acum randul FMI-u­lui sa fie victima unui atac de pro­por­tii. Un purtator de cuvant al Fondului Monetar International, David Hawley, a confirmat atacul, ada­u­gand insa ca "Fondul este pe deplin functional".

"Pot confirma ca investi­gam un incident. Nu sunt in masura sa dau detalii despre amploarea incidentului de securitate cibernetica", a adaugat el pentru Bloomberg ieri-di­mineata. Mai mult, un oficial de la Ban­ca Mondiala a declarat ca aceasta si-a inchis reteaua de legatura cu FMI, ca masura de "precautie", desi i­nf­ormatiile transmise prin aceasta retea nu erau "sensibile". Dupa cum re­zulta din putinele relatari din partea re­prezentantilor FMI, atacul s-ar fi pro­dus inainte de arestarea, la 14 mai, a fostului director al FMI Dominique Strauss-Kahn pentru agre­siune sexuala. Un expert in secu­ri­tate cibernetica, ce a lucrat atat pentru FMI, cat si pentru Banca Mondia­la, a declarat pentru Sky News ca sco­pul atacului a fost instalarea unui pro­gram care sa ofere unui stat "o pre­zenta digitala in interiorul" retelei FMI. Pentru moment, numele statu­lui respectiv nu a fost dezvaluit. In ul­ti­mele trei luni, o serie de atacuri in­for­matice de amploare au vizat companii precum Sony (reteaua PlayStation Network), Lockheed Martin, Citigroup si, din nou, Google.

La in­ce­putul lunii iunie, un cyber-atac a vi­zat conturile Gmail ale unor oficiali ame­ricani si disidenti chinezi. "Am des­coperit recent o campanie ce avea sco­pul de a colecta parolele", declara Eric Grosse, un director de la Google, intr-un comunicat citat de AFP. S-a spus ca actiunea a fost initiata din Jinan, un oras din estul Chinei. Imediat, oficiali chinezi au dezmintit ori­ce implicare. Acest atac informatic s-a produs la mai bine de un an distanta de "celebrul" atac informatic care a dus transferul portalului Google din China.

×
Subiecte în articol: externe hackeri atac FMI