x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hackerii o dau în judecată pe Merkel

Hackerii o dau în judecată pe Merkel

de Istvan Deak    |    05 Feb 2014   •   17:04
Hackerii o dau în judecată pe Merkel

Asociaţia germană a hackerilor Chaos Computer Club (CCC) şi Liga internaţională a drepturilor omului au sesizat justiţia pentru a deschide o anchetă penală împotriva cancelarului Angela Merkel şi a membrilor Guvernului său, pe care îi acuză că au ajutat serviciile americane şi britanice să îi spioneze pe cetăţenii germani, se arată într-un comunicat postat de site-ul Chaos Computer Club.

CCC, principala organizaţie europeană a hackerilor, cu sediul la Hamburg, şi Liga internaţională a drepturilor omului, care are sediul la New York, au depus o plângere la Procurorul general al Germaniei împotriva Guvernului federal şi a şefilor serviciilor germane - BND (agenţia de informaţii externe), Serviciul de contraspionaj militar, Oficiul federal pentru apărarea Constituţiei.

Spionaj şi complicitate
''Noi îi acuzăm pe agenţii americani, britanici şi germani, pe şefii lor, precum şi pe Ministerul german de Interne, dar şi pe cancelarul german de activităţi de spionaj secrete ilegale şi interzise, de complicitate la aceste activităţi, de încălcare a dreptului la viaţă privată şi de obstrucţionare a justiţiei, exersând şi asistând spionarea electronică a cetăţenilor germani de către Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA şi Cartierul General al Comunicaţiilor Guvernului (GCHQ) din Marea Britanie', a anunţat CCC într-un comunicat pe site-ul său, ccc.de.

O infracţiune
Bazându-se pe dezvăluirile făcute de fostul colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA), Edward Snowden, CCC apreciază că “oficialii din cadrul Guvernului şi al serviciilor secrete nu doar au tolerat activităţile interzise de spionaj, ci le-au susţinut de manieră activă şi importantă”. Din punctul de vedere al organizaţiei, este vorba despre o infracţiune penală. “Fiecare cetăţean este vizat de spionajul la scară largă al comunicaţiilor private, realizat de serviciile secrete. Legile noastre ne protejează faţă de aceste practici şi prevăd pedepse pentru cei care se fac responsabili de asta”, explică, într-un comunicat, Julius Mittenzwei, avocat şi membru al Chaos Computer Club.
Hackerii şi militanţii pentru drepturile omului au cerut deschiderea unei anchete cu participarea lui Edward Snowden, fost consultat al NSA, în calitate de expert tehnic şi furnizor de informaţii. Reclamanţii au făcut apel şi la alte persoane să le urmeze exemplul, chiar dacă aceasta nu va garanta că va duce la deschiderea unei anchete.

Relaţiile cu SUA
Iniţiativa urmează vizitei la Berlin, la 31 ianuarie, a secretarului american de Stat John Kerry. Acesta a recunoscut că relaţiile dintre Washington şi Berlin trec printr-o perioadă dificilă, după scandalul interceptărilor comunicaţiilor, inclusiv al telefonului mobil al cancelarului german Angela Merkel. De atunci, germanii au încercat în zadar să încheie un acord de “ne-spionare” cu SUA.
Snowden aprecia ca ''apropiate'' relaţiile dintre BND şi NSA, care, în opinia sa, ''fac schimb nu numai de informaţii şi de rapoarte privind rezultatele spionajului, ci şi de instrumente şi infrastructuri''.

Dreptul oricărui cetăţean
Întrebat în legătură cu acest dosar, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, a reamintit că fiecare cetăţean german are dreptul să depună o astfel de plângere, dar a refuzat să facă alte comentarii pe marginea procedurii în curs, precizează silicon.fr.

Mobilizare şi în alte ţări
La rândul său, Brazilia examinează un proiect de lege care prevede că toate datele despre cetăţenii ţării nu pot părăsi frontierele sale. În baza acestei legi, operatorii de internet vor trebui să construiască centre costisitoare pentru păstrarea datelor lor pe teritoriul brazilian, în caz contrar riscând amenzi de mai multe milioane de euro şi obligaţia de a părăsi una dintre cele mai rentabile pieţe din lume.
The Wall Street Journal menţionează, de asemenea, iniţiative similare în Franţa şi în Canada.
Ca urmare a unei plângeri depuse în iulie 2013 contra unei persoane neidentificate de către Federaţia internaţională a Ligilor Drepturilor Omului (FIDH) a fost deschisă de către Parchetul din Paris o anchetă preliminară referitoare la programul de supraveghere american.

Urmări

În opinia lui Daniel Castro, analist al Fundaţiei pentru inovaţii şi tehnologii ale informaţiei (ITIF) din Washington, societăţile informatice americane ar putea pierde până la 35 miliarde de dolari în următorii trei ani în aceste condiţii.
Berlinul, dimpotrivă, se consideră o victimă a supravegherii globale, şi tocmai de aceea Germania, urmată de multe alte ţări, ia măsuri pentru restrângerea activităţii giganţilor americani din domeniul tehnologiei de pe teritoriul său.

×
Subiecte în articol: angela merkel hackeri