x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Haga - Srebrenita, genocid cu jumatate de norma

Haga - Srebrenita, genocid cu jumatate de norma

de George Daniel Ripa    |    27 Feb 2007   •   00:00
Haga - Srebrenita, genocid cu jumatate de norma

Curtea Internationala de Justitie a decis ca masacrul de la Srebrenita din 1995, cand peste 8.000 de musulmani au fost macelariti de sarbii bosniaci, a fost genocid, dar ca Serbia nu poate fi trasa la raspundere pentru cele intamplate.

Curtea Internationala de Justitie a decis ca masacrul de la Srebrenita din 1995 a fost genocid, dar nu le-a dat satisfactie bosniacilor care doresc incriminarea Serbiei si achitarea de catre Belgrad a unor despagubiri.

DA, DAR... Potrivit BBC, presedintele Curtii, Rosalyn Higgins, a anuntat ca membrii armatei sarbilor bosniaci au comis "actiuni de genocid" si ca Serbia poate fi considerata responsabila, pentru ca nu a facut nimic ca sa impiedice macelul. Acesta este de altfel singurul "cap de acuzare" de care Belgradul se face vinovat in ochii CIJ. Asta spre dezamagirea Bosniei, care a solicitat instantei ONU sa decida daca Serbia s-a facut vinovata de genocid prin omorurile in masa, purificarea etnica si violurile comise in timpul razboiului din fosta Iugoslavie. Este pentru prima data cand CIJ, cea mai inalta curte de justitie a Natiunilor Unite, decide ca un eveniment este genocid, conform rezolutiei numarul 260, votata de OHU in 1948. Rosalyn Higgins sustine ca doar masacrul de la Srebrenita poate fi considerat genocid, nu insa si celelalte crime in masa comise impotriva musulmanilor bosniaci. Ca urmare a acestei decizii, Bosnia nu va primi nici un fel de compensatii financiare. Peste 8.000 de etnici musulmani din Srebrenita si din satele invecinate din estul Bosniei au fost ucisi in iulie 1995, ca urmare a unor atacuri indreptate impotriva populatiei civile. Atacurile au fost comandate si conduse personal de Radovan Karadzici, fostul lider din timpul razboiului al sarbilor bosniaci, si Ratko Mladici, comandantul sau militar.

×
Subiecte în articol: externe genocid