x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Halucinant: Cinci spioni francezi cu paraşută, lansaţi deasupra României, bătuţi măr la Plevna!

Halucinant: Cinci spioni francezi cu paraşută, lansaţi deasupra României, bătuţi măr la Plevna!

de Marina Constantinoiu    |    01 Noi 2012   •   21:22
Halucinant: Cinci spioni francezi cu paraşută, lansaţi deasupra României, bătuţi măr la Plevna!
Sursa foto: Thinkstock
Atacaţi de săteni în Bulgaria, cei cinci agenţi ai DGSE aveau asupra lor inclusiv hărţi militare detaliate ale unor zone din Bulgaria şi România

Un incident foarte straniu care a avut loc în regiunea Plevna (nordul Bulgariei) a fost făcut public de poliţie cu câteva zile întârziere, după cum relatează presa bulgară. În noaptea de 15 spre 16 octombrie, pe câmpul din apropierea satului Koilovţi din apropiere de Plevna a avut loc o adevărată bătaie între trei localnici şi cinci cetăţeni străini, dintre care doi susţineau că au aterizat acolo după ce au sărit cu paraşutele deasupra României. Incidentul straniu a avut loc în noaptea de 15 spre 16 octombrie în regiunea Plevna. Autorităţile bulgare au fost foarte rezervate în declaraţii ori de câte ori au fost întrebate de presă sau de reprezentanţii partidelor de opoziţie despre cele întâmplate.

Presa franceză aruncă bomba

Bomba vine abia azi, de la presa franceză, mai exact cotidianul Le Point, care anunţă că paraşutiştii sunt angajaţi ai Direcţiei Generale pentru Securitatea Externă din Franţa (DGSE). Iniţial s-a afirmat că cei implicaţi în incident sunt turişti, dar de fapt sunt militari francezi care se antrenau în Bulgaria. Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a refuzat să comenteze cazul, pe motiv că nu este semnificativ.

Dar ce s-a întâmplat mai exact în noaptea de 15 spre 16 octombrie în apropiere de Plevna, se întreabă Le Point? Surprinşi în plină noapte într-un vehicul de teren şi confundaţi cu nişte hoţi, cei cinci au fost luaţi la bătaie de trei săteni, dintre care unul era înarmat şi chiar a făcut uz de armă. Doi dintre francezi au fost răniţi la picioare, unul are nasul spart şi alţi doi au reuşit să scape teferi, pentru că au fugit de la locul faptei. Localnicii au chemat salvarea, care i-a transportat pe cei trei răniţi la spitalul din Plevna.

"Turism”, "sporturi extreme”

Poliţia bulgară a anunţat că cei cinci străini sunt turişti francezi, amatori de salturi extreme cu paraşuta. Doi dintre ei ar fi sărit dintr-un un avion ce zbura deasupra teritoriului României, în timp ce ceilalţi trei au intrat în Bulgaria prin aeroportul din Sofia, au închiriat o maşină şi au venit să-şi recupereze prietenii.

Localnicii au refuzat însă să creadă versiunea oficială a autorităţilor. Ei au declarat presei că cei doi străini care nu au fost răniţi şi nu au fost duşi la spital cu ambulanţa au fugit şi nu s-au prezentat la poliţie nici până acum. Satul în care au aterizat cei doi se află la 40 de kilometri distanţă de Dunăre şi de frontiera bulgaro-română. Mai mult, poliţiştii au depistat pe câmp câteva rucsacuri cu latopuri, hărţi militare detaliate ale unor zone din Bulgaria şi România, echipamente ultramoderne pentru paraşutism, alpinism şi alte sporturi extreme, precum scufundările. Încă de la început localnicii susţineau ca străinii sunt spioni sau chiar terorişti care se pregăteau să atace centrala nucleară de la Kozlodui sau combinatul chimic de la Turnu Măgurele.

N-au convins
Ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a comentat însă la câteva zile după incident că străinii sunt într-adevăr persoane pasionate de sporturile extreme, şi nu terorişti sau spioni, şi că vor fi trimişi în Franţa.

Această explicaţie nu i s-a părut însă convigătoare parlamentarului din opoziţie Rumen Petkov, fost ministru de Interne în Guvernul socialistului Serghei Stanişev. Petkov a cerut ca ministrul Ţvetanov să prezinte Parlamentului toate detaliile legate de incident. Petkov chiar a făcut o comparaţie între acest incident şi atentatul de pe aeroportul internaţional din Burgas. În opinia lui, în ambele cazuri serviciile bulgare nu au fost pregătite şi nu au ştiut cum să reacţioneze.

Cotidianul Le Point comentează, în acest context:”Se ştie că turiştii şi alţi sportivi, practicanţi ai unor sporturi extreme, pot să realizeze expediţii curioase, dar nu chiar atât de ciudate, încât să se paraşuteze deasupra României în costume de neopren, pentru scufundări acvatice! Cu atât mai mult să aterizeze în Bulgaria.... Potrivit informaţiilor noastre, este vorba mai degrabă de o misiune de antrenare a unor agenţi ai serviciului de acţiune ale DGSE, al cărei program nu s-a desfăşurat cum era prevăzut. Blogerul Quenton Michaud a fost cel care a afirmat primul din Franţa acest lucru, descriind povestea”.

Paraşuta
Mai mult, bulgarii au găsit în zonă şi o paraşută "tandem”, care permite transportarea unui pasager, în afara pilotului, precum şi "alte elemente destul de ciudate”, notează Le Point.

"Întrebat care este versiunea sa în legătură cu aceste evenimente chiar de un reporter al Le Point, la 26 octombrie, când se afla la bordul portavionului Charles de Gaulle, ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian nu a răspuns verbal, ci doar printr-un gest care semnifica faptul că a înţeles că este o poveste fără prea mare importanţă, despre care avea cunoştinţă, dar asupra căreia ar prefera să nu se exprime.

La cabinetul directorului DGSE, contactat, potrivit Le Point, la 26 octombrie şi din nou la 31, primul răspuns a rămas neschimbat:”Nu comentăm postările de pe bloguri bulgare”. Să fie asta o dezminţire? Nu chiar. Cât despre starea de sănătate a "sportivilor” răniţi, internaţi de urgenţă la spitalul Percy de Clamart, aceasta nu este îngrijorătoare”, scrie Le Point în încheierea relatării ciudatei întâmplări.

×
Subiecte în articol: spionaj parasutism