x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hannes Swoboda: "Numai o mare coaliție poate asigura stabilitate" în Germania

Hannes Swoboda: "Numai o mare coaliție poate asigura stabilitate" în Germania

23 Sep 2013   •   10:44
Hannes Swoboda: "Numai o mare coaliție poate asigura stabilitate" în Germania
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Partidul Social-Democrat (SPD) trebuie să-și asume mandatul primit de la alegători și să demonstreze responsabilitate în cadrul unei mari coaliții, singura variantă care poate asigura acum stabilitate Germaniei, cu condiția ca Angela Merkel să accepte apelurile SPD la realizarea unor reforme echilibrate din punct de vedere social, a declarat liderul grupului S&D din cadrul Parlamentului European, Hannes Swoboda, citat într-un comunicat dat publicității luni.

'Încurajez SPD să-și asume mandatul primit de la alegători și să demonstreze responsabilitatea în cadrul unei mari coaliții. Numai o mare coaliție poate asigura acum stabilitate, cu condiția ca Angela Merkel să accepte apelurile SPD la realizarea de reforme echilibrate din punct de vedere social. Este nevoie urgentă de o influență social-democrată în viitorul guvern german pentru a realiza reforme progresiste în Europa și o mai mare echitate socială în Germania', a afirmat Swoboda.

Opțiunea unui guvern cu o majoritate absolută a CDU-CSU ar fi 'un risc' pentru Germania și Europa. 'Un guvern stabil și reforme importante nu pot depinde de o majoritate de un vot', a apreciat liderul grupului S&D, potrivit Agerpres.

Germania, cea mai mare țară și economie din Europa, a suferit sub guvernarea conservatoare-liberală din ultimii patru ani și 'distanța dintre bogați și săraci crește și tot mai mulți oameni sunt angajați sub pregătirea lor', a adăugat Hannes Swoboda.

'SPD, condus de Peer Steinbrück, a avut o campanie puternică pentru echitate socială și corectitudine în Germania și Europa. Îi felicit cu căldură pe social-democrații germani pentru rezultatele foarte încurajatoare și pentru încrederea arătată de alegătorii germani', a mai spus liderul S&D.

Rezultatele provizorii privind alegerile parlamentare din Germania arată că actuala coaliție dintre conservatori și liberali nu poate continua. Cu aproximativ 26% din voturi, SPD și ameliorat substanțial rezultatele obținut în alegerile din 2009, se menționează în comunicatul S&D.

Cancelarul Angela Merkel a câștigat detașat alegerile legislative germane de duminică, după ce partidul ei conservator, CDU-CSU, a obținut 41,5% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale provizorii.

Aliatul său liberal /FDP/ este înlăturat din Bundestag, pentru prima dată în istoria Germaniei nereușind să atingă pragul de 5% din voturi /4,8%/, iar partidul social-democrat SPD, cu care Angela Merkel ar trebui în mod logic să discute despre o "mare coaliție", a obținut 25,7% din voturi.

Verzii au coborât sensibil la 8,3% (-2,3 puncte), în timp ce stânga radicală Die Linke a obținut 8,6% (-3,3 puncte).

×
Subiecte în articol: hannes swoboda angela merkel alegeri